Krem porowo-koperkowy z zacierką
Artykuł zewnętrzny
Zupa na każdą okazję.
15 dag makaronu zacierka babuni
włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka)
2 skrzydełka drobiowe
3 średnie pory (tylko części białe )
4 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%
sól
pieprz
1 litr wody
posiekana natka z pietruszki
Warzywa obrać, pokroić, zalać wodą, dodać skrzydełka, sól, gotować do miękkości.
Wszystko przecedzić, do czystego wywaru dodać pokrojone pory i koperek, gotować jeszcze na małym ogniu około 20 min, pod koniec dodać masło.
Zupę zmiksować blenderem, dodać śmietankę, przyprawić pieprzem i posiekaną natką z pietruszki. Podawać z ugotowanymi zacierkami.
Smacznego.