Krem malinowy z sosem waniliowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Maliny przebrać, opłukać i osączyć. Kilka owoców odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować i przetrzeć przez gęste sito. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym w ciepłej kąpieli, następnie dodać mus z malin i delikatnie wymieszać. Dodać żelatynę, wymieszać, krem wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Śmietanę ubić, dodać do schłodzonego kremu, delikatnie wymieszać i chłodzić ok. 1 godziny. Kiwi obrać, zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem pudrem, następnie przetrzeć przez sito. Sos waniliowy przygotować z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Do salaterek wlać porcje sosu waniliowego i musu z kiwi, włożyć porcje kremu, deser ozdobić malinami.