Krem brokułowy ze śmietaną

23 sierpnia 2016, dodał: Blueberry
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 1 duży brokuł

– 2 marchewki

– duża cebula

– 2 średnie ziemniaki

– 2 łyżki masła

– 50 ml śmietany kwaśnej

– 20 dag serka topionego ziołowego

– 2 kostki bulionowe

– szczypta kurkumy

– 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

– sól i pieprz

– koperek

Wykonanie:

1. Pokrój drobno marchew, ziemniaki i cebulę. Podsmaż na maśle. Przełóż do garnka, dodaj rozdrobiony brokuł.

2. Kostki bulionowe rozrób w 1 litrze wrzątku i zalej warzywa. Gotuj ok. 30 minut.

2. Zupę lekko ostudź, zmiksuj na krem blenderem. Postaw na ogniu i zapraw zupę śmietanką i serkiem topionym (mieszając go w kubku, by zupa się nie zważyła). Gotuj powoli aż serek dobrze połączy się z zupą. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i kurkumą. Podawaj z koperkiem lub natką pietruszki.

 

file1479903870