Krajanka śledziowa

23 lutego 2010,
dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny
Śledziki smakują wyśmienicie. Polecam.

Składniki

1/2 kg płatów śledziowych matias
3 duże cebule
1,5 łyżki miodu
3 łyżeczki pasty pomidorowej
sól
pieprz
2 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego
sok z cytryny
2 łyżki oleju

Śledzie moczyć 2 godziny zmieniając wodę 3 razy. Dobrze odsączyć i pokroić na małe kawałeczki. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i dusić na małym ogniu, aż cebula będzie miękka.
Dodać pastę pomidorową, miód, ketchup i krótko podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Dodać kawałki śledzi i wymieszać. Przełożyć do niskiego szerokiego słoika. Odstawić na 2 dni do lodówki.
Smacznego.

file1266941008



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...