Kozie sery – smak i zdrowie

18 października 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kozie sery – smak i zdrowie

Kozie mleko całkiem zasłużenie święci triumfy. Coraz chętniej bowiem sięgamy po jego przetwory. Sery na  bazie koziego mleka polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać, dzięki czemu zajmuje ono tak ważne miejsce w prawidłowej diecie.

Samo zdrowie

Mleko kozie jest takie wartościowe między innymi ze względu na fakt, iż kozy są niezwykle zdrowymi i odpornymi zwierzętami. Zdaniem naukowców potrafią one lepiej niż wiele innych zwierząt, a także ludzi, bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska oraz niektórymi chorobami. Ponadto mają zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków, które mogłyby później przedostać się do mleka. Wszystko to sprawia, że mleko kozie, a co za tym idzie, przetwory na jego bazie są niebywale zdrowe, a także łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. Posiadają one wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Produkty z tego mleka, zawierają dużo białka, cynku,  kwasu foliowego, witamin z grupy B oraz beta-karoten, witaminy z grupy A, A1, B1, B2, PP i C, które dobrze wpływają m.in. na przemianę materii. Stanowią również skarbnice mikroelementów takich jak wapń, potas, fosfor czy magnez, które są konieczne do budowy szkieletu i kości, a także mięśni, mózgu, oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Szklanka koziego mleka dostarcza naszemu organizmowi aż 33% dziennej zawartości wapnia, oraz 17% dziennej zawartości białka. Jego regularne spożywanie poprawia przyrost masy ciała, mineralizację kości, zwiększa stężenie witamin, minerałów i hemoglobiny we krwi.

Nie od dziś wiadomo, że światową ojczyzną wszelkiego rodzaju serów jest Francja, która posiada bogatą tradycję serowarską. Francuzi wytwarzają ponad 100 gatunków kozich serów. W Polsce dopiero zaczynamy odkrywać zalety tych produktów. Coraz częściej jednak włączamy je do swojej diety, spożywając zarówno w postaci tradycyjnych kanapek, jak również jako składniki dań głównych oraz wykwintnych desek serów. Szeroką gamę francuskich kozich serów oferuje na polskim rynku marka Merci Chef !, znana na świecie z najwyższej jakości produktów.

Dla kogo?
Sięgać po kozie sery powinien właściwie każdy. Jest to świetna alternatywa również dla osób, które nie tolerują mleka krowiego. Dzięki swoim właściwościom i zawartości witaminy B13 zalecane są one zarówno ludziom młodym, chcącym cieszyć się dobrą kondycją, jak również starszym, u których takie przetwory wspomagają regenerację tkanek. Według naukowców mleko kozie posiada pozytywne działanie przy takich chorobach jak: anemia, egzema, ostry katar żołądka i jelit, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc, astma. Piją je także pacjenci na oddziałach onkologicznych i osoby chore na stwardnienie rozsiane. Jego regularne spożywanie w różnej postaci to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia, oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi.

Mleko kozie zawiera mniej laktozy niż mleko krowie, w związku z tym jest ono lepiej przyswajane u osób, które cierpią na jej nietolerancje. Ponadto w jego przetworach znajduje się znacznie mniej kazeiny, która najprawdopodobniej jest główną przyczyną uczulenia. Dzięki temu ich spożywanie nie wywołuje objawów alergii. Mleko to może być niekiedy stosowane jako zamiennik mleka krowiego w preparatach dla niemowląt, które mają trudności z przyswajaniem produktów mlecznych. Można je podawać niemowlakom już od 4 miesiąca życia. Według badań dzieci pijące kozie mleko systematycznie, w zastępstwie mleka krowiego, wykazują się większą odpornością i rzadziej chorują, a ich układ kostno-stawowy rozwija się o wiele lepiej.