Kotlety ziemniaczane z szynką i serem
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 100 g szynki w plastrach
– 100 g sera żółtego
– 1 jajko
– sól
– pieprz
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– bułka tarta
– olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy, gorące przeciskamy przez praskę lub ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Jeżeli mamy ziemniaki z dnia wcześniejszego to mielimy w maszynce. Do zimnych ziemniaków dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę i starty na grubych oczkach żółty ser. Wbijamy jajko, mieszamy dokładnie i dosypujemy bułki tartej, aby zagęścić masę w ilości wg. uznania. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki i ponownie dokładnie mieszamy. Formujemy małe płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju. Podajemy z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.