Kotlety z indyka w sosie limonkowym w 20 minut
Zapewniam, że będzie aromatycznie :)
– 2 limonki (1 do sosu, 2 do ozdoby)
– 4 cebule (dymki)
– ostrą musztardę
– miód
– oleju
– 4 kotlety z indyka (cienkie)
– rosół z kury
– sól, pieprz w ziarnach
Przygotowanie:
1) Limonkę myjemy, obieramy, skórkę kroimy w wąziutkie paski; część odkładamy do przybrania
2) Z owocu wyciskamy sok
3) Dymkę myjemy i siekamy razem ze szczypiorkiem
4) Ziarna czarnego pieprzu (około łyżeczki) siekamy
5) Kotlety rozgniatamy, przyprawiamy solą, smarujemy musztardą i miodem
6) Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy je przez około 6 minut (po 3 na każdą stronę) – usmażone trzymamy w ciepłym piekarniku, albo wykładamy na talerz i owijamy w koc (aby utrzymać temperaturę)
7) Na pozostałym oleju smażymy cebulkę przez 2-3 minuty ciągle mieszając
8) Cebulkę podlewamy sokiem z limonki oraz 5 łyżkami rosołu i zagotowujemy
9) Dodać skórkę i doprawić solą oraz pieprzem
10) Kotlety podawać polane sosem i przyozdobione cząstkami limonki, pozostały sos podajemy w sosjerce.
Smacznego!
P.S. Sos z limonki jest pyszny i ma piękny zapach. Pasuje również do filetów rybnych.
fot. redakcja