Kotlety z indyka w sosie limonkowym w 20 minut

29 czerwca 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Zapewniam, że będzie aromatycznie :)

Potrzebujemy:

– 2 limonki (1 do sosu, 2 do ozdoby)

– 4 cebule (dymki)

– ostrą musztardę

– miód

– oleju

– 4 kotlety z indyka (cienkie)

– rosół z kury

– sól, pieprz w ziarnach

Przygotowanie:

1) Limonkę myjemy, obieramy, skórkę kroimy w wąziutkie paski; część odkładamy do przybrania

2) Z owocu wyciskamy sok

3) Dymkę myjemy i siekamy razem ze szczypiorkiem

4) Ziarna czarnego pieprzu (około łyżeczki) siekamy

5) Kotlety rozgniatamy, przyprawiamy solą, smarujemy musztardą i miodem

6) Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy je przez około 6 minut (po 3 na każdą stronę) – usmażone trzymamy w ciepłym piekarniku, albo wykładamy na talerz i owijamy w koc (aby utrzymać temperaturę)

7) Na pozostałym oleju smażymy cebulkę przez 2-3 minuty ciągle mieszając

8) Cebulkę podlewamy sokiem z limonki oraz 5 łyżkami rosołu i zagotowujemy

9) Dodać skórkę i doprawić solą oraz pieprzem

10) Kotlety podawać polane sosem i przyozdobione cząstkami limonki, pozostały sos podajemy w sosjerce.

Smacznego!

P.S. Sos z limonki jest pyszny i ma piękny zapach. Pasuje również do filetów rybnych.

fot. redakcja