Kotlety z gotowanego kurczaka i pieczarek
Smaczne kotleciki z kurczaka z pieczarkami. Pomysł na wykorzystanie mięsa kurczaka po ugotowaniu na nim zupy.
Czas :20 minut
Składniki :
- 1 duże udko kurczaka ugotowane
- 2 duże pieczarki
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego
- Pieprz mielony
- Bułka tarta
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
Udko kurczaka pozbawić kości, skóry i chrząstek. Czyste mięso drobno pokroić . 1 pieczarkę drobno usiekać i usmażyć na rumiano na 1 łyżce oleju . Dodać do mięsa z kurczaka. Jajko rozbełtać i podzielić na dwie części. ½ jajka dodać do masy mięsno pieczarkowej, a drugą pozostawić do panierowania. Masę na kotlety doprawić sosem sojowym i pieprzem . Dosypać do niej 2 łyżki bułki tartej. Wyrobić i uformować 2 kotleciki . Panierować je w jajku i bułce tartej. Smażyć na 2 łyżkach oliwy i łyżce masła. Zdjąć z patelni i włożyć na pozostały tłuszcz pokrojoną w plasterki drugą pieczarkę . Usmażyć ją na rumiano. Kotlety ponownie włożyć na patelnię i chwilę smażyć z plasterkami pieczarki
nadesłane: Babciagramolka