Kotlety wieprzowe w sosie miętowo-jabłkowym wg Babcigramolki

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wzorowane na jagnięcinie w sosie miętowym. Okazuje się ,że wieprzowina też może być tak podawana.
Czas : 1 godzina

składniki:

2 kotlety wieprzowe z kostką
2 cebule
¼ łyżeczki musztardy w proszku ( lub 1 łyżeczka musztardy )
2 łyżeczki sosu miętowego
2 łyżeczki galaretki jabłkowej ( musu jabłkowego lub utartego jabłka )
szczypta soli
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
sos sojowy ( maggi w płynie, bulion wieprzowy w proszku, Vegeta lub co tam kto lubi
do doprawiania )
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
½ litra wody

Kotlety natrzeć solą , pieprzem, musztardą , 1 łyżeczką sosu miętowego. Obsmażyć na rumiano na tłuszczu ( masło z olejem ). Przełożyć do rondelka. Dodać pokrojoną w piórka cebulę , galaretkę jabłkową i resztę sosu miętowego. . Zalać woda i dusić ok. 45 minut na małym gazie. Sos powinien w tym czasie odparować do objętości ½ szklanki. Gdyby odparowywał za mocna uzupełnić w trakcie duszenia. Doprawić bulionem wieprzowym w proszku lub inną przyprawą do smaku.

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...