Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką wg Babcigramolki
Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką wg Babcigramolki
Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką wg Babcigramolki:
Robię je gdy muszę przygotować obiad wcześniej a potem tylko podgrzać , a jednocześnie nie chce by były to takie zwykłe kotlety.
Czas : 30 minut
Składniki :
3 kotlety schabowe
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz mielony
curry
smalec do smażenia kotletów
2 łyżki oleju do smażenia pieczarek
3 łyżki pokrojonego koperku
6 średnich pieczarek
1 jabłko ( po utarciu ma być połowa objętości usmażonych pieczarek )
6 łyżek tartego sera żółtego
Kotlety rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posolić i popieprzyć. Panierować w jajku i bułce tartej .Usmażyć na smalcu na rumiano. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju. Dodać koper i utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) jabłko. Dusić chwilę mieszając. Doprawić solą , pieprzem i curry. Kotlety ułożyć na blaszce do zapiekania . Wymieszać farsz pieczarkowo, koperkowo, jabłkowy z serem . Na każdym kotlecie ułożyć 1/3 farszu. Rozgrzać piekarnik. Wstawić blaszkę i zapiec kotlety tak by utworzyła się na nich ,, pierzynka „ ( ok. 5 minut ) .
nadesłane: Babciagramolka