Kotlety rybne z cukinią
Przepis od mojej Babci, dlatego proporcje są spore, ja zawsze jednak robię ich więcej i część mrożę. Wspaniałe, zawsze pyszne, pachnące i zdrowe :)
1 kg filetów rybnych (ja łączę różne, wtedy kotlety nabierają ciekawego smaku) )
1 duża cebula
1 mała cukinia
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 całe jajo i 1 żółtko jaja
sól, świeżo zmielony pieprz
Filety rozmrozić. Cukinię pokrojoną w małe kawałki, wraz z posiekną cebulą i czosnkiem drobno posiekanym poddusić na patelni. Następnie wszystkie składniki zmielić w maszynce. Do masy dodać otręby, mąkę, jajko i żółtko oraz przyprawy i dokładnie wyrobić. Następnie z masy formujemy kotlety, które smażymy z obu stron na patelni, po czym przekładamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st. przez 25 min.
Najlepiej smakują z surówką z kapusty kiszonej i marchewki.