Kotlety rybne z cukinią

20 września 2011, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Przepis od mojej Babci, dlatego proporcje są spore, ja zawsze jednak robię ich więcej i część mrożę. Wspaniałe, zawsze pyszne, pachnące i zdrowe :)

1 kg filetów rybnych (ja łączę różne, wtedy kotlety nabierają ciekawego smaku) )

1 duża cebula

1 mała cukinia

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki otrąb owsianych

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 całe jajo i 1 żółtko jaja

sól, świeżo zmielony pieprz

Filety rozmrozić. Cukinię pokrojoną w małe kawałki, wraz z posiekną cebulą i czosnkiem drobno posiekanym poddusić na patelni. Następnie wszystkie składniki zmielić w maszynce. Do masy dodać otręby, mąkę, jajko i żółtko oraz przyprawy i dokładnie wyrobić. Następnie z masy formujemy kotlety, które smażymy z obu stron na patelni, po czym  przekładamy je do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 st. przez 25 min.

Najlepiej smakują z surówką z kapusty kiszonej i marchewki.

file1316526050