Kotlety cielęce z pomarańczą
Artykuł zewnętrzny
Delikatne, rozpływające się w ustach kotleciki cielęce dla miłośników mięsnych kąsków z posmakiem słodyczy. Można je zaserwować na rodzinnej uroczystości, uwielbiają je zwłaszcza najmłodsi konsumenci…
- 8 małych sznycelków cielęcych
- 2 pomarańcze
- sok z połowy pomarańczy
- 5 dag wiórków kokosowych
- łyżeczka curry
- 10 dag masła klarowanego
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- słoiczek borówek do mięsa
- listki kolendry
- Sznycelki opłukuję, osuszam, lekko rozbijam tłuczkiem. Skrapiam sokiem z pomarańczy i odstawiam do lodówki na 2 godziny. Oprószam pieprzem. Panieruję w wiórkach kokosowych wymieszanych z curry.
- Sznycelki smażę na maśle klarowanym. Na drugiej patelni również na maśle duszę obrane i pokrojone w plastry pomarańcze. Kotleciki razem z plastrami pomarańczy przekładam na półmisek, oprószam solą, posypuję listkami kolendry. Podaję z borówką ze słoika.