Kotlety cielęce w sosie śmitanowym
Artykuł zewnętrzny
4 kotlety ze schabu cielęcego koniecznie z kością
3 ząbki czosnku
4 suszone borowiki
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
przyprawy:
sól
pieprz
mąka
smalec do smażenia
Kotlety lekko zbić, przyprawić solą i pieprzem i posiekanym czosnkiem i odsztawić w chłodne miejsce na 2 – 3 godziny. Później usunąć z kotletów czosnek, obtoczyć w mące i lekko podsmażyć na jasny kolor, aby mąka się nie podpaliła. Przełożyć do garnaka, dodać 1 szklankę gorącej wody i wcześniej namoczone borowiki. Dusić na wolnym odniu pod przykryciem do miękkości. Gdy sos będzie odparowywał, należy dolewć wody. Gdy już mięso będzie miękkie wlać śmietankę i doprawić do smaku. Sos powinien być zawiesisty.
Podajemy z ziemiakami i sałatą lub dowolną surówką.