Kotlety cielęce w sosie śmitanowym

10 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    4 kotlety ze schabu cielęcego koniecznie z kością
    3 ząbki czosnku
    4 suszone borowiki
    1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%
    przyprawy:
    sól
    pieprz
    mąka
    smalec do smażenia

      Kotlety lekko zbić, przyprawić solą i pieprzem i posiekanym czosnkiem i odsztawić w chłodne miejsce na 2 – 3 godziny. Później usunąć z kotletów czosnek, obtoczyć w mące i lekko podsmażyć na jasny kolor, aby mąka się nie podpaliła. Przełożyć do garnaka, dodać 1 szklankę gorącej wody i wcześniej namoczone borowiki. Dusić na wolnym odniu pod przykryciem do miękkości. Gdy sos będzie odparowywał, należy dolewć wody. Gdy już mięso będzie miękkie wlać śmietankę i doprawić do smaku. Sos powinien być zawiesisty.

      Podajemy z ziemiakami i sałatą lub dowolną surówką.

      file1263135847



      FORUM - bieżące dyskusje

      zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
      "Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
      Outlet - Promocje
      Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
      Jaki odkurzacz
      Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
      Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
      Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...