Kotlet z frytkami
Artykuł zewnętrzny
Kotlety:
½ kg mięsa z indyka
1 czerstwa bułeczka
1 jajko
1 cebula
pieprz
sól
wegeta
tarta bułka
olej do smażenia
Do mięsa mielonego dodać startą cebulę, namoczoną i odciśniętą czerstwą bułkę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Maczać ręce w wodzie i robić kotlety i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Frytki
Ziemniaki młode większe
Sól
Papryka ostra
Olej do smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić specjalnym nożem w ząbki do frytek. Posypać solą i ostrą papryką. Usmażyć w głębokim oleju na patelni albo we frytkownicy.
Podawać z kotletem mielonym.