Kotlet mielony bicolor

30 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Zagospodarowanie nadwyżki farszu z „Udek, których nie było”

Farsz żółty:

10 dkg piersi z kurczaka

1 jajko

3 dkg cebuli

½ łyżeczki żółtego curry

¼ łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

½ łyżeczki soli morskiej

2 łyżki bułki tartej

Farsz czerwony:

10 dkg piersi z kurczaka

1 jajko

1 średnia pieczarka

½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

¼ łyżeczki mielonego chilli

½ łyżeczki soli morskiej

2 łyżki bułki tartej

Bułka tarta do panierowania

Olej do smażenia

Piersi z kurczaka, cebulę i pieczarkę bardzo drobno posiekać (ja użyłam blendera). Składniki każdego farszu połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić. Z żółtego farszu uformować kulę, rozpłaszczyć ją na desce. Na środku położyć kulkę z farszu czerwonego. Zalepić brzegi. Kotleta spłaszczyć na desce, opanierować w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju po 10 minut z każdej strony.

Smacznego!

file1264847876