kotleciki ziemniaczane

20 sierpnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kotleciki ziemniaczane.

Nadziewane pieczarkami,cebulą,mięsem mielonym i serem żółtym.
Kotleciki ziemniaczane z nadzieniem.
Ciasto:70dag ugotowanych ziemniaków
3 jaja
3/4szklanki mąki
pieprz,sól
tarta bułka do obtaczania
olej do smażenia
Nadzienie:
30dagugotowanego mięsa mielonego(ja smażyłam)
15dag pieczarek
1duża cebula
3łyżki mąki
olej do smażenia
pieprz,sól
Wykonanie:
Gorące ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę.Gdy ostygna,połączyć je z pozostałymi składnikiami ciasta i zagniesc
Przygotować nadzienie:pieczarki umyć,osączyć i drobno posiekac ,obsmażyc na oleju,przełozyć do miski z mięsem.
Na tym samym oleju podsmażyć drobno posiekana cebulę,wsypac mąke i rozprowadzić ja taka ilością wody,aby utworzył
się zawiesisty sos.Doprawić do smaku,wlać do mięsa i pieczarek,dokładnie wymięszac.Nadzienie powinno mieć konsystęcję surowego pasztetu.
Urywać spore kawałki ciasta,formować w ręku krażki,wkładać nadzienie,zlepiać jak knedlei spłaszczac.Obtoczyć kotleciki w bułce tartej
i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Ja do farszu dodałam jeszcze trochę sera żółtego startego na tarce.

 

nadesłała: Vesper