Kotleciki jagnięce w miodzie pitnym

14 grudnia 2010, dodał: Kizia Mizia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  1. 700 gram schabu jagnięcego
  2. 5 ml octu jabłkowego
  3. 100 ml miodu trójniaka
  4. 20 ml miodu akacjowego
  5. 1/2 laski wanilii
  6. ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, sól

soczewica: 260 gram czerwonej soczewicy, 200 ml bulionu warzywnego, 4 gram masła, kilka gałązek natki pietruszki, sól, pieprz

czerwona kapusta:

  1. 350 gram czerwonej kapusty
  2. 150 ml soku z czarnej porzeczki
  3. 70 ml czerwonego wina
  4. 30 gram masła
  5. sól, pieprz

grzyby:

  1. 250 gram borowików
  2. 30 gram cebuli
  3. sól, pieprz

Wszystkie składniki podstawowe oprócz mięsa wrzucić do garnka i zagotować, mieszając, aby miód nie przywarł do dna. Schłodzić, zalać mięso marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po zamarynowaniu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 16 minut. Przygotować soczewicę: ziarna uprażyć na suchej patelni, stopniowo podlewać bulionem, aż zmięknie. Doprawić do smaku, całość zmiksować, na koniec dodać masło i posiekaną natkę pietruszki, przygotować kapustę: liście poszatkować drobno, przesmażyć na maśle. Zalać winem i sokiem, dusić na małym ogniu, aż zmięknie. Doprawić do smaku. Przygotować grzyby: osuszone i oczyszczone przesmażyć z posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem.

file1292337794