Kotleciki jagnięce w miodzie pitnym

14 grudnia 2010,
dodał: Kizia Mizia
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  1. 700 gram schabu jagnięcego
  2. 5 ml octu jabłkowego
  3. 100 ml miodu trójniaka
  4. 20 ml miodu akacjowego
  5. 1/2 laski wanilii
  6. ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, sól

soczewica: 260 gram czerwonej soczewicy, 200 ml bulionu warzywnego, 4 gram masła, kilka gałązek natki pietruszki, sól, pieprz

czerwona kapusta:

  1. 350 gram czerwonej kapusty
  2. 150 ml soku z czarnej porzeczki
  3. 70 ml czerwonego wina
  4. 30 gram masła
  5. sól, pieprz

grzyby:

  1. 250 gram borowików
  2. 30 gram cebuli
  3. sól, pieprz

Wszystkie składniki podstawowe oprócz mięsa wrzucić do garnka i zagotować, mieszając, aby miód nie przywarł do dna. Schłodzić, zalać mięso marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po zamarynowaniu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 16 minut. Przygotować soczewicę: ziarna uprażyć na suchej patelni, stopniowo podlewać bulionem, aż zmięknie. Doprawić do smaku, całość zmiksować, na koniec dodać masło i posiekaną natkę pietruszki, przygotować kapustę: liście poszatkować drobno, przesmażyć na maśle. Zalać winem i sokiem, dusić na małym ogniu, aż zmięknie. Doprawić do smaku. Przygotować grzyby: osuszone i oczyszczone przesmażyć z posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem.

file1292337794



FORUM - bieżące dyskusje

nadprzyrodzone zdolności?
Mój kot też zawsze słyszy jak podjeżdża samochód i już stoi przy drzwiach...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Ja robię sama tyle,ile mogę - nie ma opcji, żeby płacić komuś
nadprzyrodzone zdolności?
Psy czują np. że właściciel przyjedzie.... Na mnie czekał co piątek po 16.30 i...
Jak przygotowujecie wieczory panien…
Chyba lepiej się wyspać przed weselem - i coraz więcej osób tak robi...