Kotleciki jagnięce w miodzie pitnym
- 700 gram schabu jagnięcego
- 5 ml octu jabłkowego
- 100 ml miodu trójniaka
- 20 ml miodu akacjowego
- 1/2 laski wanilii
- ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, sól
soczewica: 260 gram czerwonej soczewicy, 200 ml bulionu warzywnego, 4 gram masła, kilka gałązek natki pietruszki, sól, pieprz
czerwona kapusta:
- 350 gram czerwonej kapusty
- 150 ml soku z czarnej porzeczki
- 70 ml czerwonego wina
- 30 gram masła
- sól, pieprz
grzyby:
- 250 gram borowików
- 30 gram cebuli
- sól, pieprz
Wszystkie składniki podstawowe oprócz mięsa wrzucić do garnka i zagotować, mieszając, aby miód nie przywarł do dna. Schłodzić, zalać mięso marynatą i odstawić do lodówki na 24 godziny. Po zamarynowaniu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 16 minut. Przygotować soczewicę: ziarna uprażyć na suchej patelni, stopniowo podlewać bulionem, aż zmięknie. Doprawić do smaku, całość zmiksować, na koniec dodać masło i posiekaną natkę pietruszki, przygotować kapustę: liście poszatkować drobno, przesmażyć na maśle. Zalać winem i sokiem, dusić na małym ogniu, aż zmięknie. Doprawić do smaku. Przygotować grzyby: osuszone i oczyszczone przesmażyć z posiekaną cebulą, doprawić solą i pieprzem.