Koszyczki z mięsem i warzywami

23 lutego 2013, dodał: MP3-ka
Artykuł zewnętrzny

Koszyczki z mięsem mielonym i warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

SKŁADNIKI:
10 płatków lasagne
200g mięsa mielonego (ja użyłam „mielonki indyczej”)
warzywa mrożone lub
papryka, marchew, kukurydza, fasolka szparagowa – wg uznania
cebula
400ml śmietany 18%
5 ząbków czosnku
kostka rosołowa, pieprz, sól
10dag sera żółtego
oliwa
bułka tarta
wykałaczki
szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Makaron wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i mieszamy –
gotujemy ok 5 minut.
Mięso mielone podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, soli i pieprzu.
Warzywa mrożone zalewamy wrzątkiem lub
warzywa „świeże” kroimy w kostkę / średniej wielkości kawałki
– marchewkę i fasolkę gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka.
Foremki do mufinków smarujemy oliwą i posypujemy odrobiną bułki tartej.
Ostudzony makaron wkładamy do form – do środka dodajemy mięso, warzywa, i piórka cebuli.
Blaszkę wkładamy na ok 5 minut do piekarnika – temp 180stopni.
Brzegi lasagne powinny się przyrumienić
– następnie wyciągamy blaszkę, łapiemy za końce i przekłuwamy wykałaczką –
żeby zamknąć koszyczki.
(Jeśli makaron jest tylko ugotowany, to wykałaczka go „przerywa”).
Foremkę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut.
Śmietanę wlewamy do rondla, czosnek drobno siekamy – dodajemy do śmietany – gotujemy.
Doprawiamy kostką rosołową i pieprzem.
Na koniec dodajemy starty żółty ser – mieszamy do momentu, aż ser się stopi.
Szczypiorek drobno siekamy.
Gotowe koszyczki nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.
Do koszyczków można dodać ser, wtedy rezygnujemy z niego w sosie!

file1361659103