Kosz z ponczem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 duży arbuz albo melon
- 1 l Sangrii lub innego wina owocowego
- 2 pomarańcze
- 2 mandarynki
- sok z połowy cytryny
- kilka kropli syropu z granatów
- kostki lodu
Arbuz umyć,osuszyć,na skórce narysować kształt kosza z rączkami,wyciąć ostrym nożem,oddzielić nie wykorzystaną część. Wydrążyć miąższ pozostawiając samą skórkę z białą warstwą, ale uważać żeby jej nie uszkodzić,wlać wino. Wyjęty miąższ arbuza pokroić na niewielkie kawałki i wrzucić do wina (można wydrążyć specjalną łyżeczką kulki). Pomarańcze wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, pokroić na grube plasterki, dodać do wina. Mandarynki umyć, zdjąć skórkę, podzielić na cząstki,dodać do ponczu. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Poncz podawać schłodzony z kostkami lodu.