Kosz z ponczem

14 stycznia 2011,
dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 duży arbuz albo melon
  • 1 l Sangrii lub innego wina owocowego
  • 2 pomarańcze
  • 2  mandarynki
  • sok z połowy cytryny
  • kilka kropli syropu z granatów
  • kostki lodu

Arbuz umyć,osuszyć,na skórce narysować kształt kosza z rączkami,wyciąć ostrym nożem,oddzielić nie wykorzystaną część. Wydrążyć miąższ pozostawiając samą skórkę z białą warstwą, ale uważać żeby jej nie uszkodzić,wlać wino. Wyjęty miąższ arbuza pokroić na niewielkie kawałki i wrzucić do wina (można wydrążyć specjalną łyżeczką kulki). Pomarańcze wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, pokroić na grube plasterki, dodać do wina. Mandarynki umyć, zdjąć skórkę, podzielić na cząstki,dodać do ponczu. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny. Poncz podawać schłodzony z kostkami lodu.



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...