Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem

24 maja 2012, dodał: kowalanka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 gruszki

4 saszetki herbaty Irving Indian Chai Masala

200 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

50 ml miodu

25 ml brandy

200 g cukru

100 ml śmietany kremówki

kardamon

250 ml wina białego

1l wody

Zaparzyć herbatę w litrze wody,  dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy. Gruszki wyjąć z syropu , włożyć do nich przygotowany farsz . Podawać z sosem karmelowym.

Sos karmelowy:

Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać.

przepis pochodzi ze strony www.irvingtea.com

file1337878500



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...