Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem

24 maja 2012, dodał: kowalanka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 gruszki

4 saszetki herbaty Irving Indian Chai Masala

200 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

50 ml miodu

25 ml brandy

200 g cukru

100 ml śmietany kremówki

kardamon

250 ml wina białego

1l wody

Zaparzyć herbatę w litrze wody,  dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy. Gruszki wyjąć z syropu , włożyć do nich przygotowany farsz . Podawać z sosem karmelowym.

Sos karmelowy:

Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać.

przepis pochodzi ze strony www.irvingtea.com

file1337878500