Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
4 gruszki
4 saszetki herbaty Irving Indian Chai Masala
200 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
50 ml miodu
25 ml brandy
200 g cukru
100 ml śmietany kremówki
kardamon
250 ml wina białego
1l wody
Zaparzyć herbatę w litrze wody, dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy. Gruszki wyjąć z syropu , włożyć do nich przygotowany farsz . Podawać z sosem karmelowym.
Sos karmelowy:
Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać.
przepis pochodzi ze strony www.irvingtea.com