Korzenne ciasteczka jak kwiatki

23 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Kolorowe jak kwiatki, pachnące korzennymi przyprawami…świetne do filiżanki gorącej herbaty lub kawy…

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej typu „wrocławska”
  • kostka masła lub margaryny 200g
  • dwa jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • czubata łyżeczka przyprawy do piernika (albo po 1/4 łyżeczki mielonych przypraw: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • sok z połówki cytryny
  • ok. szklanki cukru pudru
  • 10dkg mieszanki keksowej (takiej mieszaniny kandyzowanych owoców i skórek cytrusowych)
  • kilka łyżek gęstych powideł śliwkowych

Opis przygotowania

Zimne masło posiekać nożem na małe kawałeczki. Mieszankę bakaliową przesiekać na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczania, solą i przyprawami w proszku; dodać do masła, wbić jajka i szybko wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić ok. godziny w lodówce. Następnie rozwałkować dość cienko, podsypując blat mąką. Wycinać ciasteczka foremką w kształcie kwiatka albo zwykłą szklanką – potrzebna nam parzysta ilość. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.8 min. w  temp.180st.C do zrumienienia – po wyjęciu ostudzić. Do garnuszka wlać 2 łyżki wody, sok z cytryny i podgrzewając dosypywać cukier puder, przynajmniej szklankę; zagotować mieszając. Połowę ciasteczek posmarować gorącym lukrem i  posypać obficie bakaliami, poczekać aż lukier zastygnie. Drugą połowę ciastek smarować powidłami i na wierzch położyć ciasteczka owocami, leciutko docisnąć żeby się skleiły.

file1259004680