Korzenne ciasteczka jak kwiatki
Artykuł zewnętrzny
Kolorowe jak kwiatki, pachnące korzennymi przyprawami…świetne do filiżanki gorącej herbaty lub kawy…
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej typu „wrocławska”
- kostka masła lub margaryny 200g
- dwa jajka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- czubata łyżeczka przyprawy do piernika (albo po 1/4 łyżeczki mielonych przypraw: cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków, kardamonu)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- sok z połówki cytryny
- ok. szklanki cukru pudru
- 10dkg mieszanki keksowej (takiej mieszaniny kandyzowanych owoców i skórek cytrusowych)
- kilka łyżek gęstych powideł śliwkowych
Opis przygotowania
Zimne masło posiekać nożem na małe kawałeczki. Mieszankę bakaliową przesiekać na mniejsze kawałki. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczania, solą i przyprawami w proszku; dodać do masła, wbić jajka i szybko wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić ok. godziny w lodówce. Następnie rozwałkować dość cienko, podsypując blat mąką. Wycinać ciasteczka foremką w kształcie kwiatka albo zwykłą szklanką – potrzebna nam parzysta ilość. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.8 min. w temp.180st.C do zrumienienia – po wyjęciu ostudzić. Do garnuszka wlać 2 łyżki wody, sok z cytryny i podgrzewając dosypywać cukier puder, przynajmniej szklankę; zagotować mieszając. Połowę ciasteczek posmarować gorącym lukrem i posypać obficie bakaliami, poczekać aż lukier zastygnie. Drugą połowę ciastek smarować powidłami i na wierzch położyć ciasteczka owocami, leciutko docisnąć żeby się skleiły.