Koreczki owocówki – deserówki
Składniki:
kilkanaście truskawek, 2 małe banany (nie bardzo dojrzałe), 1 duża twarda gruszka, mała kiść zielonych winogron bezpestkowych, 20 dkg twarogu białego, ew. 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 garści łuskanych orzechów włoskich, sok z połowy dużej cytryny
na sos karmelowy: 1 szkl. słodkiej śmietanki 30 %, 0,5 szkl. cukru trzcinowego Demerara, 0,5 szkl. cukru trzcinowego Muscovado, 2 łyżki masła, 0,5 szkl. wody
poza tym potrzebne będą szpadki, 1 duże jabłko i arkusz folii aluminiowej
Sposób przygotowania:
SOS: Do rondelka wsypujemy oba cukry i wlewamy wodę, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści a płyn odparuje i będzie miał konsystencję syropu. Wtedy dolewamy śmietankę (uwaga! może pryskać!) i dodajemy masło. Mieszamy, cały czas na małym ogniu, aż składniki się połączą i sos zgęstnieje. Zostawiamy do przestudzenia. Można podawać na ciepło i na zimno. Sos stygnąc jeszcze gęstnieje.
KORECZKI: Owoce myjemy, osączamy dokładnie. Banany i gruszkę obieramy ze skórki. Banana kroimy w m/w 1 cm plastry, z gruszki wycinamy kulki specjalną łyżeczką, owoce skrapiamy sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Z truskawek odrywamy szypułki i przekrawamy owoce na pół. Twarożek rozcieramy na gładką masę, ew. dodajemy niewielką ilość jogurtu. Formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy je w posiekanych drobno orzechach. Na szpadki nadziewamy: winogrono, kulkę serową i połówkę truskawki albo krążek banana, kulkę serową i truskawkę, albo same owoce …kolejność nadziewania i kombinacja dowolna. Za podstawę posłuży nam duże jabłko, jeżeli nie stoi stabilnie to przycinamy je z jednej strony a potem obwijamy całe folią aluminiową. Gotowe koreczki wbijamy dookoła w jabłko i całość ustawiamy na talerzyku lub tacy. Podajemy z sosem karmelowym do maczania. Można nalać sos do niewielkich, indywidualnych miseczek albo podać go w sosjerce.