Koreczki – kanapeczki
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- kilka cienkich kromek chleba (ja użyłam żytniego z ziarenkami)
- kilka plasterków pieczonego schabu
- kilka plasterków sera żółtego twardego
- niewielka ilość masła
- kilka kawałków czerwonej, marynowanej papryki
- kilka gałązek natki pietruszki
- szpadki lub wykałaczki
- foremka do wycinania części (taka od ciasteczek, dowolnego kształtu)
Sos:
sposób przygotowania: Kromki chleba okroić ze skórki, posmarować cieniutko masłem. Z chleba, schabu i plastrów sera wyciąć foremką taką ilość elementów ile chcemy mieć koreczków. Można też po prostu pociąć składniki na kwadraty. Na kawałkach chleba kładziemy kawałki schabu i sera. Kawałki marynowanej papryki nacinamy z jednej strony w paseczki i układamy na wierzchu koreczka spinając całość szpadką albo wykałaczką. Ozdabiamy listami natki. Koreczki układamy na desce albo tacy, podajemy z sosem. Sos: majonez mieszamy z posiekaną papryką (można zmiksować), doprawiamy ew. solą i pieprzem, podajemy do koreczków.