Kopytka z ziołami i sosem pieczarkowym
Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 3-5
Składniki:
– 1 opakowanie Fix Kopytka czy leniwe Knorr
– 1 średnia cebula
– 300 g pieczarek
– posiekane świeże zioła: pietruszka, rozmaryn, tymianek lub inne ulubione – 1 łyżka
– 2 ząbki czosnku
– 1/3 szklanki mąki pszennej
– 300 ml śmietanki UHT
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz do smaku, woda
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj Fix Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając zawartość opakowania z 450 ml wody, i odstaw do czasu, aż ciasto zgęstnieje.
2. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i, podsypując mąką, uformuj z każdego wałek.
3. Pokrój przygotowane wałki na kopytka. Wrzuć do gotującej się wody na 2-3 minuty. Ugotowane kopytka przelej zimną wodą.
4. Umyj pieczarki, oczyść z zanieczyszczeń i pokrój na mniejsze części. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
5. Rozgrzej olej na patelni i smaż pieczarki z cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach dodaj śmietankę i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
6. Kopytka podawaj wraz z sosem pieczarkowym. Całość posyp posiekanymi ziołami.
źródło: przepisy.pl