Kopytka z ziołami i sosem pieczarkowym

18 czerwca 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 3-5

Składniki:
–       1 opakowanie Fix Kopytka czy leniwe Knorr
–       1 średnia cebula
–       300 g pieczarek
–       posiekane świeże zioła: pietruszka, rozmaryn, tymianek lub inne ulubione – 1 łyżka
–       2 ząbki czosnku
–       1/3 szklanki mąki pszennej
–       300 ml śmietanki UHT
–       2 łyżki oleju
–       sól, pieprz do smaku, woda

Sposób przygotowania:
1.     Przygotuj Fix Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając zawartość opakowania z 450 ml wody, i odstaw do czasu, aż ciasto zgęstnieje.
2.     Podziel ciasto na mniejsze kawałki i, podsypując mąką, uformuj z każdego wałek.
3.     Pokrój przygotowane wałki na kopytka. Wrzuć do gotującej się wody na 2-3 minuty. Ugotowane kopytka przelej zimną wodą.
4.     Umyj pieczarki, oczyść z zanieczyszczeń i pokrój na mniejsze części. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
5.     Rozgrzej olej na patelni i smaż pieczarki z cebulą i czosnkiem. Po kilku minutach dodaj śmietankę i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
6.     Kopytka podawaj wraz z sosem pieczarkowym. Całość posyp posiekanymi ziołami.

źródło: przepisy.pl