Kopytka z ziemniaków z grzybami
Do przygotowania kopytek z grzybami potrzebować będziemy kg ziemniaków, około 3 szklanki maki pszennej, sol, jajko oraz łyżkę maki ziemniaczanej. Warto dzień wcześniej wsadzić grzyby do rondelka i zalać szklanka zimnej wody, aby pozostały tak przez noc.
Na drugi dzień gotujemy ziemniaki. Do kopytek najlepiej wybierać ziemniaki stare, tzn. wszystkie, tylko nie młode. Kiedy już są ugotowane to rozgniatamy je i odkładamy, żeby wystygły. Ziemniaki kładziemy na stolnicy, na której jest już maka ziemniaczana oraz około 3 szklanek maki pszennej. Nie można zapomnieć o dodaniu soli i jajka. Zagniatamy ciasto. Trzeba pamiętać o tym, żeby było ono twarde. Jeśli nie jest to dosypujemy dodatkowa make. Kiedy ciasto jest już twarde można je pokroić i podzielić. Później robi się takie jakby walki i kroi kopytka. Na koniec wrzucamy je do wrzącej i posolonej wody. Gotować je około 2-3 minut, aż wypłyną na powierzchnie. Pozostał do zrobienia jeszcze sos. Wiec grzyby wyjmujemy z rondelka i osuszamy na ręczniku papierowym. Nie wylewać jednak wody z grzybów! Grzyby kroimy na kawałeczki i smażymy na oleju przez jakieś 15 minut.
Później tylko doprawiamy sola i pieprzem. Do rondelka z woda wrzucamy podsmażone grzyby i czekamy aż grzyby zmiękną, a sos odparuje. Pyszne danie gotowe.