Kopytka z pieczarkami
Składniki:
- 0,5-0,75 kg pieczarek albo grzybów leśnych
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki masła
- 3-4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek
- ok. 1 kg gotowanych, zmielonych ziemniaków
- 1-2 jajka
- 1-2 szkl. mąki pszennej
- sól
Sposób przygotowania:
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby i czosnek, dusić 10-15 min. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać śmietanę wymieszaną z odrobiną mąki, zagotować. Do ziemniaków dodać jajka, i mąkę, ale nie wszystką od razu – trzeba to robić na wyczucie, ciasto ma być elastyczne, ale dość zwarte. Szybko zagnieść. W dużym garnku zagotować wodę, osolić tak jak na makaron. Z ciasta formować wałeczki i kroić je ukośnie na kopytka, wrzucać na wrzątek. Co chwilę zamieszać, aby nie przywarły do dna, gotować do wypłynięcia. Odcedzać i podawać polane obficie sosem i ew. posypane siekaną natką pietruszki. Ciasto na kopytka należy zagniatać szybko i od razu gotować – pozostawione surowe na dłużej wilgotnieje i rozpływa się. Do sosu można wykorzystać dowolne grzyby leśne lub z uprawy, przyprawiając ziołami wedle własnego gustu.