Kopytka wg Babcigramolki

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kopytka


Doskonały dodatek do sosów.
Czas ;1 godzina
Składniki :

1/2 kg ugotowanych ziemniaków
mąka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać jajko, lekko posolić .Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części i dodać do niej tyle mąki ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę ziemniaczaną .Dobrze wyrobić ciasto.( Czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , formować z nich wałeczek( na wysypanej mąką stolnicy lub blacie ) , lekko go spłaszczyć i kroić na kopytka. Wielkość kopytek zależy od upodobania – jedni wolą bardzo drobne drudzy duże . Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną .z 1 łyżką oleju. Można podawać na świeżo lub podsmażać po ostudzeniu na rumiano.

 

nadesłane: Babciagramolka