Koperty w liściach pora
Artykuł zewnętrzny
Smaczne i pożywne danie w 30 minut…
Por biała część
Farsz:
Papryka 1/2 szt
Cebula 1szt
Pomidor 1szt
Mielone mięso 2 łyżki
Sól
Pieprz
olej
Pora w całości, białą część zagotować w osolonej wodzie i parzyć około 10 minut. Wyjąć, odcedzić na sicie. W tym czasie przygotować farsz. Na oleju poddusić pokrojone w paseczki cebulę i paprykę, pod koniec dodać pomidora a na samym końcu 2 łyżki mielonego mięsa. Wszystko razem dusić, przyprawiając do smaku. Smażyć dotąd na dużym gazie, aż odparuje woda a farsz stanie się gęsty.
Pora podzielić na pojedyncze warstwy, nakładać po łyżce farszu i składać na pół. Układać w żaroodpornym naczyniu, zapiekać około 15 minut. Na koniec posypać startym serem i zapiekać aż się zarumieni. Podawać z pieczywem i dowolną sałatką.