Koperkowy ryż na bulionie

20 grudnia 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Doskonały dodatek do II dań .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 20 dag suchego ryżu parabolicznego ( 2 torebki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • szczypta kurkumy
  • 5  szklanek  wody
  • 1/2 szklanki pokrojonego koperku

W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem . Wsypać ryż .Smażyć chwilę mieszając tak by ziarna się pokryły tłuszczem i lekko zeszkliły. Zalać wodą .Dodać koper , kostkę bulionową i kurkumę . Gotować na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę , będzie miękki i sypki. Odstawić na 15 minut zawinięty w koc .

file1292832907



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...