Konserwanty w żywności | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konserwanty w żywności

27 listopada 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kiedy kupujemy produkty opakowane w kolorowe, przyciągające wzrok etykiety sprawdzajmy czy nie zawierają konserwantów, a nawet jeśli tak to czy nie należą do tych najbardziej niebezpiecznych.

Nie szpikujmy swojego organizmu chemią i nie serwujmy swoim pociechom niezdrowych przekąsek – narazimy nasze organizmy na niestrawność a chemiczne składniki będą się odkładać w naszym organizmie niczym śmiercionośne toksyny. Sprawdziliśmy szkodliwość niektórych konserwantów i barwników:

Barwniki syntetyczne –  E 110 (żółcień pomarańczowa) znajduje się w marmoladach, żelach, gumach do żucia, powłokach tabletek. Może wywołać różne reakcje alergiczne np. pokrzywkę, duszności. Błękit ubrylantowany, oznaczony symbolem E 133, dodawany do warzyw konserwowych jest może być szkodliwy dla osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego inne schorzenia układu pokarmowego.

Konserwanty czyli np. E 210 (kwas benzoesowy), który może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz wysypki. Znaleźć go można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Azotyny potasu i sodu czyli
E 249 i E 250, powszechnie stosowane w peklowaniu mięsa, mogą prowadzić do zmian rakotwórczych w organizmie. Siarczany, oznaczone od E 220 do E 228, znajdują się m. in. w konserwach, sokach owocowych, winie, produktach ziemniaczanych, u osób wrażliwych wywołują nudności i bóle głowy.

Substancje zakwaszające m. in. kwas octowy (E 260) znajduje się w owocach i warzywach marynowanych oraz sosach, jest źle tolerowany u osób o wrażliwym żołądku. Chlorki potasu (E 508), wapnia (E 509) i magnezu (E 511) są dodawane do przypraw i niewskazane dla osób, które mają chore nerki czy wątrobę. W dużych ilościach działają na organizm przeczyszczająco.

Preparaty zagęszczające i żelujące m. in. kwas alginowy (E 400) szczególnie niewskazany dla kobiet w ciąży i karoten (E 407), który może przyczynić się do owrzodzenia jalita.

Preparaty zastępujące cukier w tym np. spartan (E 951) i sacharyna (E 954) nie wskazane dla osób w wrażliwym przewodem pokarmowym.


Lista E najbardziej szkodliwych:

Konserwanty:
E-210-do E-219 – rakotwórczy (syntetyczny dodatek do napojów gazowanych, konserw).
E-220 – niszczy witaminę B12, występuje w sokach owocowych i koncentratach, winie).
E-221 do E-227 – zakłóca czynności jelit.
E-230 do E-233 – -powoduje zaburzenia funkcji skóry
E-239 – rakotwórczy
E-249 do E-252 –  dodawany do serów żółtych i topionych.

Lista E najmniej szkodliwych:

E-200 do E-203 –  dodawane do serów, margaryn.
E-236 do E-238 –  dodawane do soków owocowych,  ryb wędzonych.
E-260 do E-283 –  dodawane do marynat

Najniebezpieczniejsze substancje chemiczne dodawane do żywności to: benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne. Substancje te mogą spowodować powstanie alergii, pokrzywkę, obrzęki naczyniowe, astmę, zapalenie błony śluzowej nosa.

E i (trzy cyfry)- jest to symbol syntetycznego dodatku zawartego w produkcie. Taki symbol zamieszcza się na etykiecie danego produktu.

Zobacz również:

  1. Największe żywieniowe oszustwa

  2. Najgroźniejszy tłuszcz świata

  3. Trucizny na talerzu: czy wiesz co jesz?

  4. Czy mięso zabija?

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Zaskakujące powody unieważniania ma…
Jakiś celebryta ponoć podał powód, że jest gejem:) Ciekawe czy sąd kościelny uwierzył,...
Czy AI wykrada dane?
Umie podszyć się nawet pod realną osobę, więc niedługo wszyscy będziemy mieć klony...
Najzdrowsze mięso
Moim zdaniem mięso każdego rodzaju zakwasza organizm, a więc nie jest zdrowe...
Małżeństwa z najdłuższym stażem…
Rekordziści mają ponad 70-letni staż, to dłużej niż żyje wiele osób.... To już...