Beza z owocami i bitą śmietaną

19 czerwca 2012, dodał: urszulapodbilska
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 szt zimne białka,
25 dkg cukier drobny,
1 łyżeczka ocet,
1 łyżeczka mąka ziemniaczana,
400 ml kremówka,
2 łyżeczki żelatyna
truskawki świeże,
jagody świeże

wykonanie:

Beza

Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści a białka zrobią się białe, lśniące i bardzo sztywne. Na koniec dodać do białek ocet i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy około 30 cm i rozłożyć ubite białka. Wkładamy do piekarnika włączonego z termoobiegiem nagrzanego do 160 st na 5 min zmniejszamy temperaturę na 90 stopni i suszymy jeszcze 1 godz 45 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę tak długo aż piekarnik będzie zimny. Bita śmietana;zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy letnią żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szkl wody i jeszcze chwilkę miksujemy aż zacznie tężeć. Nie dodałam cukru pudru ponieważ beza jest słodka. Zimną bezę przełożyć na talerz odwróconą spodem do góry. Rozkładamy bitą śmietanę oraz umyte truskawki i jagody.

Porada: można użyć dowolnych owoców sezonowych np. malin

fot. redakcja