Eko sałatka z sałaty i tuńczyka

30 października 2012, dodał: zapala221
Artykuł zewnętrzny
  • mała główka kruchej sałaty (około 50 dag)
  • 2 średniej wielkości pomidory (najlepiej z działki)
  • 2 jajka
  • 8 dag groszku (najlepiej ten działkowy
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (210 ml)
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 pęczka koperku (najlepiej z działki)
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji (najlepiej z działki)
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • 30 ml soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier (szczypta)

Jajka ugotować na twardo (przestudzić).  Sałatę oczyścić, opłukać i  porwać na części. Pomidory umyć, pokroić. Tuńczyka osączyć z oleju, rozdrobnić widelcem. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki układamy w misce warstwowo: sałata, kukurydza, tuńczyk, groszek, pomidory, jajka, koperek i pietruszka do dekoracji. Sałatkę każdy miesza sobie dopiero po nałożeniu na talerz.

Tak jak pisałam przy skłądnikach prawie wszystko jest z moich zbiorów działkowych. Jest to bardzo zdrowa i bardzo eko przekąska i danie w sam raz na kolację czy podane z rybą lub mięsem.

file1351620288