Eko sałatka z sałaty i tuńczyka
Artykuł zewnętrzny
- mała główka kruchej sałaty (około 50 dag)
- 2 średniej wielkości pomidory (najlepiej z działki)
- 2 jajka
- 8 dag groszku (najlepiej ten działkowy
- 1 puszka tuńczyka w oleju (210 ml)
- mała puszka kukurydzy
- 1/2 pęczka koperku (najlepiej z działki)
- kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji (najlepiej z działki)
- 30 dag jogurtu naturalnego
- 30 ml soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier (szczypta)
Jajka ugotować na twardo (przestudzić). Sałatę oczyścić, opłukać i porwać na części. Pomidory umyć, pokroić. Tuńczyka osączyć z oleju, rozdrobnić widelcem. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki układamy w misce warstwowo: sałata, kukurydza, tuńczyk, groszek, pomidory, jajka, koperek i pietruszka do dekoracji. Sałatkę każdy miesza sobie dopiero po nałożeniu na talerz.
Tak jak pisałam przy skłądnikach prawie wszystko jest z moich zbiorów działkowych. Jest to bardzo zdrowa i bardzo eko przekąska i danie w sam raz na kolację czy podane z rybą lub mięsem.