Konkurs kulinarny – wyniki! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Konkurs kulinarny – wyniki!

19 marca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

_kondiet

Serdecznie dziękujemy wszystkim za garść zdrowych i wiosennych przepisów na smaczne, lekkostrawne dania! Pragniemy wyróżnić dwie osoby, które otrzymują książkę Kudłaci Kucharze na diecie”.

Najbardziej zachwyciło nas dietetyczne tiramisu oraz kalafiorowa pizza – jak zrobicie podeślijcie nam fotki tych dań, pokażemy je czytelnikom:)

 

dietetyczne tiramisu od mamakochakosmetyki….

Pyszne tiramisu
(porcja dla 2-3 osób)

Składniki
biszkopt:
2 jajka,
2 łyżki otrębów
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżka skrobi,
słodzik

masa:
400g serka homo,
aromat migdałowy,
4 żółtka,
2 białka,
3 łyżki mleka w proszku,
1 łyżeczka kawy do masy,
plus napar z kawy do maczania biszkoptu
słodzik
kakao do posypania

Przygotowanie

Biszkopt:
białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, resztę składników miksujemy, dodajemy pianę i mieszamy, rozlewamy na blaszkę, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni.

Masa: żółtka miksujemy ze słodzikiem do uzyskania jednolitej, puszystej masy, do masy dodajemy serek homo, aromat (kilka kropel), kawę, mleko w proszku i znów miksujemy, białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, dodajemy do masy i mieszamy.

Biszkopt układamy na dnie pucharka, na wierzch dajemy ubitą masę i przykrywamy ponownie biszkoptem.

Smacznego :)

Pizza kalafiorowa ja_frida

Zdrowa i niskokaloryczna pizza?
To możliwe, jeżeli dobierzemy odpowiednie dodatki i pożegnamy się ze spodem z ciasta. Moja propozycja to

Potrzebujecie:
1 główka kalafiora
1 duże jajko
Ok 100 gr startego parmezanu
Sól, pieprz
Kalafiora należy pokroić na różyczki, umieścić w melakserze i zmiksować na bardzo drobno. Masę kalafirową przełożyć na blachę do pieczenia pizzy, równo rozłożyć po całej powierzchni i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Miskę wyłożyć podwójną gazą tak, żeby jej brzegi wystawały poza naczynie, wyłożyć podpieczony kalafior, zwinąć brzegi i bardzo dobrze odcisnąć masę. Najlepiej czynność tę powtórzyć kilka razy, żeby dokładnie wycisnąć cały płyn. Masę taką następnie wymieszać z jajkiem, parmezanem i doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć ponownie na blachę, wygładzić i podpiec aż całość się lekko zarumieni – ok 15 minut. Wyjąć z piekarnika i układać ulubione- oczywiście niskokaloryczne dodatki.
Ja najczęściej robię tę pizzę z sosem pomidorowym, mozarellą fit i oliwkami ale polecam też wersję z ricottą i szpinakiem.
A wiosną warto spróbować też wersji ze szparagami i jajkiem!
Smacznego!

 

Serdeczne gratulacje! Laureaci zostaną powiadomieni drogą mailową. Nagrody wysyła redakcja w ciągu 7 dni.

Nareszcie w Polsce! Kulinarny bestseller, który w Wielkiej Brytanii wyprzedził „50 twarzy Greya”. „Kudłaci Kucharze na diecie” – już od 19 marca w księgarniach!

 

O NAGRODACH:

Kudłaci Kucharze – Si King i Dave Myers – są WIELKIMI miłośnikami jedzenia. Niestety, podobnie jak wielu z nas, przez lata zgromadzili sporo dodatkowych kilogramów. Dlatego podjęli decyzję: zacznijmy działać i schudnijmy, nim będzie za późno!

_DM_SK_THD_cover_pl_front_WEBW swojej rewolucyjnej książce kucharskiej Si i Dave podają przepisy na pyszne dania, w których jest mało kalorii, za to mnóstwo smaku. Znajdziecie tu pomysły na posiłki dla całej rodziny, solidne lunche, obiady i kolacje, a nawet kilka świetnych deserów i przekąsek.

Jeden z największych bestsellerów o odchudzaniu!
Kudłaci Kucharze stracili w sumie prawie 38 kilogramów. Ty też możesz schudnąć!

Problem w tym, że Kudłacze nie zamierzają żywić się jedynie sałatkami i rezygnować z różnorodnych smaków. Wiedzą, że nie uda im się stracić na wadze, jeśli ich jadłospis będzie nudny, a potrawy – mdłe.
To potrawy dla ludzi z krwi i kości, a nie jakichś patyczaków! Znajdziecie tu pomysły na posiłki dla całej rodziny, solidne lunche oraz obiady i kolacje, a nawet kilka świetnych deserów i propozycji przekąsek. Kudłaci Kucharze nigdy nie przestaną kochać jedzenia – i na pewno nie zrezygnują z nadziewanych placków i curry! – ale korzystając z ich przepisów oraz porad od serca, będziecie mogli upiec sobie ciastko, zjeść je i… schudnąć!

Si King i Dave Myers stali się narodowymi skarbami Brytyjczyków – to stojący twardo na ziemi kucharze o wielkich sercach, przepadający za dobrym jedzeniem.

Historie tych, którzy korzystali z przepisów z książki Kudłatych Kucharzy:
Ta książką jest niesamowita. Gotuję z nią prawie codziennie. Co za zmiana! Największym sukcesem jest to, że mój mąż zrzucił 22 kg. Jestem z niego niesamowicie dumna!” – Nichola Beard

Jestem lżejszy o 32 kg – to naprawdę dużo… Dziękuję Kudłatym Kucharzom za tę książkę! Pozwala mi przyrządzać pyszne posiłki, dzięki którym w ogóle nie czuję, że jestem na diecie!” – Chris Rolph

Autor: Myers, King
Tytuł: Kudłaci Kucharze na diecie
Tłumaczenie: Maria Brzozowska
ISBN 978-83-63944-37-7
Cena: 39,99 PLN
Format: 189×246
Wydawnictwo Insignis
Data premiery: 2014-03-19
Ilustracje: zdjęcia
Liczba stron: 192
Okładka: miękka
Gatunek: kulinaria



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

15 komentarzy do Konkurs kulinarny – wyniki!

  1. avatar gatta pisze:

    Jestem na diecie, i jest to moje danie obiadowe :)

    Jajka sadzone w papryce i pomidorach
    120g Jaja kurze całe (2 szt.)
    100g Papryka (najlepiej różnokolorowa)
    100g Cebula
    100g Pomidor
    70g Chleb żytni pełnoziarnisty
    Ząbek czosnku, chili, natka pietruszki

    Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę pokroić w paski. Warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucić na rozgrzaną patelnię i dusić aż papryka zmięknie. Doprawić chili, odrobiną soli i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze 5 minut. Następnie w warzywach zrobić dwa zagłębienia i wbić w nie jajka. Patelnię przykryć i dusić na małym ogniu jeszcze około 7 minut. Danie podawać posypane natką pietruszki. Zagryzać pieczywem. Smacznego! :)

  2. avatar mikusia89 pisze:

    Wrapy z warzywami

    składniki:
    Placek tortilli
    papryka czerwona
    pomidor
    ogórek konserwowy
    rzodkiewka
    sałata lodowa
    chudy twaróg
    sól

    Na placek tortilli nakładami warstwę twarogu, delikatnie solimy , następnie na twaróg układamy : sałatę , paprykę , pomidor i ogórek (pokrojone w kostkę) i rzodkiewkę (pokrojoną w plasterki) , zawijamy wrapa i jemy , proste , zdrowe, smaczne :)

  3. avatar Aktywna Mama pisze:

    Pyszne tiramisu
    (porcja dla 2-3 osób)

    Składniki
    biszkopt:
    2 jajka,
    2 łyżki otrębów
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 czubata łyżka skrobi,
    słodzik

    masa:
    400g serka homo,
    aromat migdałowy,
    4 żółtka,
    2 białka,
    3 łyżki mleka w proszku,
    1 łyżeczka kawy do masy,
    plus napar z kawy do maczania biszkoptu
    słodzik
    kakao do posypania

    Przygotowanie

    Biszkopt:
    białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, resztę składników miksujemy, dodajemy pianę i mieszamy, rozlewamy na blaszkę, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni.

    Masa: żółtka miksujemy ze słodzikiem do uzyskania jednolitej, puszystej masy, do masy dodajemy serek homo, aromat (kilka kropel), kawę, mleko w proszku i znów miksujemy, białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, dodajemy do masy i mieszamy.

    Biszkopt układamy na dnie pucharka, na wierzch dajemy ubitą masę i przykrywamy ponownie biszkoptem.

    Smacznego :)

  4. avatar Jola S pisze:

    Placuszki z tuńczykiem i curry

    Porcja dla 1 osoby (2-3 placuszki, w zależności od wielkości, jak usmażymy na patelni)

    Składniki:
    2 jajka (rozmiar L) lub 3 jajka (rozmiar M)
    2 łyżki stołowe otrębów pszennych
    2 łyżki stołowe zarodków pszennych
    0,5 puszki tuńczyka w sosie własnym
    0,5 płaskiej łyżeczki curry
    sól, pieprz do smaku

    Roztrzepać jajka, następnie zmieszać z otrębami i zarodkami pszennymi. Tuńczyka z puszki odsączyć z płynu (nie powinien być zbyt mokry), wymieszać z masą. Dodać soli, pieprzu, curry, pomieszać. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zrumienienia.

    Jest to rewelacyjna alternatywa dla placków ziemniaczanych, polecam!

  5. avatar paulina2157 pisze:

    Wrapy ziołowe z rukolą

    jajka 2 sztuki
    mleko 4-5 łyżek
    mąka szczypta
    bazylia otarta 1 łyżeczka
    sól do smaku
    rukola 4 garście
    papryczka peperoni 2 sztuki
    majonez 1-2 łyżki
    kukurydza
    kapusta pekińska
    oregano 1 łyżeczka

    Mleko wlać do miski wbić jajka dodać po łyżeczce oregano i bazylii oraz szczyptę soli i mąki wymieszać całość. Lekko rozgrzać patelnię posmarować ją masłem i wylać cieniutką warstwę ciasta smażyć z obu stron jeśli patelnia będzie zbyt rozgrzana jajko za szybko się zetnie. Na ciasto wyłożyć opłukaną rukolę , skrojoną papryczkę peperoni. Z majonezu kilku łyżek kukurydzy oraz paru skrojonych listków pekińskiej przygotować sos (wszystkie składniki ze sobą wymieszać, można dodać łyżkę śmietany) Sos wyłożyć na rukolę i papryczkę po 1 łyżce na jeden placek. Każdy placek zawinąć w rulonik. Pyszne i smaczne.

    Sałatka owocowa z roszponką
    arbuz 1/5 sztuki
    mix sałat 2 garści
    sos truskawkowy do smaku
    melon 1/3 sztuki
    sok z cytryny do smaku
    Arbuza pokroić w kostkę, melona w paski, sałaty opłukać i ułożyć na talerze. Wyłożyć melona i arbuz. Polać sosem truskawkowym i skropić sokiem z cytryny.
    Świetna sałatka jak na lekki śniadanie ale i dietetyczny deser.

    zdjęcia i przepisy mojego autorstwa, zdjęcia i przepisy wysłane również na FB wiadomość priv.

Dodaj komentarz