Serdecznie dziękujemy wszystkim za garść zdrowych i wiosennych przepisów na smaczne, lekkostrawne dania! Pragniemy wyróżnić dwie osoby, które otrzymują książkę „Kudłaci Kucharze na diecie”.
Najbardziej zachwyciło nas dietetyczne tiramisu oraz kalafiorowa pizza – jak zrobicie podeślijcie nam fotki tych dań, pokażemy je czytelnikom:)
dietetyczne tiramisu od mamakochakosmetyki….
Pyszne tiramisu
(porcja dla 2-3 osób)
Składniki
biszkopt:
2 jajka,
2 łyżki otrębów
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżka skrobi,
słodzik
masa:
400g serka homo,
aromat migdałowy,
4 żółtka,
2 białka,
3 łyżki mleka w proszku,
1 łyżeczka kawy do masy,
plus napar z kawy do maczania biszkoptu
słodzik
kakao do posypania
Przygotowanie
Biszkopt:
białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, resztę składników miksujemy, dodajemy pianę i mieszamy, rozlewamy na blaszkę, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni.
Masa: żółtka miksujemy ze słodzikiem do uzyskania jednolitej, puszystej masy, do masy dodajemy serek homo, aromat (kilka kropel), kawę, mleko w proszku i znów miksujemy, białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, dodajemy do masy i mieszamy.
Biszkopt układamy na dnie pucharka, na wierzch dajemy ubitą masę i przykrywamy ponownie biszkoptem.
Smacznego :)
Pizza kalafiorowa ja_frida
Zdrowa i niskokaloryczna pizza?
To możliwe, jeżeli dobierzemy odpowiednie dodatki i pożegnamy się ze spodem z ciasta. Moja propozycja to
Potrzebujecie:
1 główka kalafiora
1 duże jajko
Ok 100 gr startego parmezanu
Sól, pieprz
Kalafiora należy pokroić na różyczki, umieścić w melakserze i zmiksować na bardzo drobno. Masę kalafirową przełożyć na blachę do pieczenia pizzy, równo rozłożyć po całej powierzchni i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Miskę wyłożyć podwójną gazą tak, żeby jej brzegi wystawały poza naczynie, wyłożyć podpieczony kalafior, zwinąć brzegi i bardzo dobrze odcisnąć masę. Najlepiej czynność tę powtórzyć kilka razy, żeby dokładnie wycisnąć cały płyn. Masę taką następnie wymieszać z jajkiem, parmezanem i doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć ponownie na blachę, wygładzić i podpiec aż całość się lekko zarumieni – ok 15 minut. Wyjąć z piekarnika i układać ulubione- oczywiście niskokaloryczne dodatki.
Ja najczęściej robię tę pizzę z sosem pomidorowym, mozarellą fit i oliwkami ale polecam też wersję z ricottą i szpinakiem.
A wiosną warto spróbować też wersji ze szparagami i jajkiem!
Smacznego!
Serdeczne gratulacje! Laureaci zostaną powiadomieni drogą mailową. Nagrody wysyła redakcja w ciągu 7 dni.
Nareszcie w Polsce! Kulinarny bestseller, który w Wielkiej Brytanii wyprzedził „50 twarzy Greya”. „Kudłaci Kucharze na diecie” – już od 19 marca w księgarniach!
O NAGRODACH:
Kudłaci Kucharze – Si King i Dave Myers – są WIELKIMI miłośnikami jedzenia. Niestety, podobnie jak wielu z nas, przez lata zgromadzili sporo dodatkowych kilogramów. Dlatego podjęli decyzję: zacznijmy działać i schudnijmy, nim będzie za późno!
W swojej rewolucyjnej książce kucharskiej Si i Dave podają przepisy na pyszne dania, w których jest mało kalorii, za to mnóstwo smaku. Znajdziecie tu pomysły na posiłki dla całej rodziny, solidne lunche, obiady i kolacje, a nawet kilka świetnych deserów i przekąsek.
Jeden z największych bestsellerów o odchudzaniu!
Kudłaci Kucharze stracili w sumie prawie 38 kilogramów. Ty też możesz schudnąć!
Problem w tym, że Kudłacze nie zamierzają żywić się jedynie sałatkami i rezygnować z różnorodnych smaków. Wiedzą, że nie uda im się stracić na wadze, jeśli ich jadłospis będzie nudny, a potrawy – mdłe.
To potrawy dla ludzi z krwi i kości, a nie jakichś patyczaków! Znajdziecie tu pomysły na posiłki dla całej rodziny, solidne lunche oraz obiady i kolacje, a nawet kilka świetnych deserów i propozycji przekąsek. Kudłaci Kucharze nigdy nie przestaną kochać jedzenia – i na pewno nie zrezygnują z nadziewanych placków i curry! – ale korzystając z ich przepisów oraz porad od serca, będziecie mogli upiec sobie ciastko, zjeść je i… schudnąć!
Si King i Dave Myers stali się narodowymi skarbami Brytyjczyków – to stojący twardo na ziemi kucharze o wielkich sercach, przepadający za dobrym jedzeniem.
Historie tych, którzy korzystali z przepisów z książki Kudłatych Kucharzy:
Ta książką jest niesamowita. Gotuję z nią prawie codziennie. Co za zmiana! Największym sukcesem jest to, że mój mąż zrzucił 22 kg. Jestem z niego niesamowicie dumna!” – Nichola Beard
„Jestem lżejszy o 32 kg – to naprawdę dużo… Dziękuję Kudłatym Kucharzom za tę książkę! Pozwala mi przyrządzać pyszne posiłki, dzięki którym w ogóle nie czuję, że jestem na diecie!” – Chris Rolph
Autor: Myers, King
Tytuł: Kudłaci Kucharze na diecie
Tłumaczenie: Maria Brzozowska
ISBN 978-83-63944-37-7
Cena: 39,99 PLN
Format: 189×246
Wydawnictwo Insignis
Data premiery: 2014-03-19
Ilustracje: zdjęcia
Liczba stron: 192
Okładka: miękka
Gatunek: kulinaria
Jestem na diecie, i jest to moje danie obiadowe :)
Jajka sadzone w papryce i pomidorach
120g Jaja kurze całe (2 szt.)
100g Papryka (najlepiej różnokolorowa)
100g Cebula
100g Pomidor
70g Chleb żytni pełnoziarnisty
Ząbek czosnku, chili, natka pietruszki
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę pokroić w paski. Warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek wrzucić na rozgrzaną patelnię i dusić aż papryka zmięknie. Doprawić chili, odrobiną soli i dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze 5 minut. Następnie w warzywach zrobić dwa zagłębienia i wbić w nie jajka. Patelnię przykryć i dusić na małym ogniu jeszcze około 7 minut. Danie podawać posypane natką pietruszki. Zagryzać pieczywem. Smacznego! :)
Wrapy z warzywami
składniki:
Placek tortilli
papryka czerwona
pomidor
ogórek konserwowy
rzodkiewka
sałata lodowa
chudy twaróg
sól
Na placek tortilli nakładami warstwę twarogu, delikatnie solimy , następnie na twaróg układamy : sałatę , paprykę , pomidor i ogórek (pokrojone w kostkę) i rzodkiewkę (pokrojoną w plasterki) , zawijamy wrapa i jemy , proste , zdrowe, smaczne :)
Pyszne tiramisu
(porcja dla 2-3 osób)
Składniki
biszkopt:
2 jajka,
2 łyżki otrębów
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 czubata łyżka skrobi,
słodzik
masa:
400g serka homo,
aromat migdałowy,
4 żółtka,
2 białka,
3 łyżki mleka w proszku,
1 łyżeczka kawy do masy,
plus napar z kawy do maczania biszkoptu
słodzik
kakao do posypania
Przygotowanie
Biszkopt:
białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, resztę składników miksujemy, dodajemy pianę i mieszamy, rozlewamy na blaszkę, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni.
Masa: żółtka miksujemy ze słodzikiem do uzyskania jednolitej, puszystej masy, do masy dodajemy serek homo, aromat (kilka kropel), kawę, mleko w proszku i znów miksujemy, białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, dodajemy do masy i mieszamy.
Biszkopt układamy na dnie pucharka, na wierzch dajemy ubitą masę i przykrywamy ponownie biszkoptem.
Smacznego :)
Placuszki z tuńczykiem i curry
Porcja dla 1 osoby (2-3 placuszki, w zależności od wielkości, jak usmażymy na patelni)
Składniki:
2 jajka (rozmiar L) lub 3 jajka (rozmiar M)
2 łyżki stołowe otrębów pszennych
2 łyżki stołowe zarodków pszennych
0,5 puszki tuńczyka w sosie własnym
0,5 płaskiej łyżeczki curry
sól, pieprz do smaku
Roztrzepać jajka, następnie zmieszać z otrębami i zarodkami pszennymi. Tuńczyka z puszki odsączyć z płynu (nie powinien być zbyt mokry), wymieszać z masą. Dodać soli, pieprzu, curry, pomieszać. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zrumienienia.
Jest to rewelacyjna alternatywa dla placków ziemniaczanych, polecam!
Wrapy ziołowe z rukolą
jajka 2 sztuki
mleko 4-5 łyżek
mąka szczypta
bazylia otarta 1 łyżeczka
sól do smaku
rukola 4 garście
papryczka peperoni 2 sztuki
majonez 1-2 łyżki
kukurydza
kapusta pekińska
oregano 1 łyżeczka
Mleko wlać do miski wbić jajka dodać po łyżeczce oregano i bazylii oraz szczyptę soli i mąki wymieszać całość. Lekko rozgrzać patelnię posmarować ją masłem i wylać cieniutką warstwę ciasta smażyć z obu stron jeśli patelnia będzie zbyt rozgrzana jajko za szybko się zetnie. Na ciasto wyłożyć opłukaną rukolę , skrojoną papryczkę peperoni. Z majonezu kilku łyżek kukurydzy oraz paru skrojonych listków pekińskiej przygotować sos (wszystkie składniki ze sobą wymieszać, można dodać łyżkę śmietany) Sos wyłożyć na rukolę i papryczkę po 1 łyżce na jeden placek. Każdy placek zawinąć w rulonik. Pyszne i smaczne.
Sałatka owocowa z roszponką
arbuz 1/5 sztuki
mix sałat 2 garści
sos truskawkowy do smaku
melon 1/3 sztuki
sok z cytryny do smaku
Arbuza pokroić w kostkę, melona w paski, sałaty opłukać i ułożyć na talerze. Wyłożyć melona i arbuz. Polać sosem truskawkowym i skropić sokiem z cytryny.
Świetna sałatka jak na lekki śniadanie ale i dietetyczny deser.
zdjęcia i przepisy mojego autorstwa, zdjęcia i przepisy wysłane również na FB wiadomość priv.