Nareszcie w Polsce! Kulinarny bestseller, który w Wielkiej Brytanii wyprzedził 50 twarzy Greya.
Kudłaci Kucharze na diecie. Już od 19 marca w księgarniach!
Kudłaci Kucharze – Si King i Dave Myers – są WIELKIMI miłośnikami jedzenia. Niestety, podobnie jak wielu z n
W swojej rewolucyjnej książce kucharskiej Si i Dave podają przepisy na pyszne dania, w których jest mało kalorii, za to mnóstwo smaku.
Znajdziecie tu pomysły na posiłki dla całej rodziny, solidne lunche, obiady i kolacje, a nawet kilka świetnych deserów i przekąsek.
Historie tych, którzy korzystali z przepisów z książki Kudłatych Kucharzy:
Ta książką jest niesamowita. Gotuję z nią prawie codziennie. Co za zmiana! Największym sukcesem jest to, że mój mąż zrzucił 22 kg. Jestem z niego niesamowicie dumna!” – Nichola Beard
„Jestem lżejszy o 32 kg – to naprawdę dużo… Dziękuję Kudłatym Kucharzom za tę książkę! Pozwala mi przyrządzać pyszne posiłki, dzięki którym w ogóle nie czuję, że jestem na diecie!” – Chris Rolph
Przykładowy przepis z książki na włoskie klopsiki w gęstym sosie pomidorowym:
Chude mięso mielone jest przyjacielem osoby na diecie, ale koniecznie sprawdź na opakowaniu zawartość tłuszczu. Jeśli chcesz, możesz przyrządzić te klopsiki z mielonej wieprzowiny lub mieszanki mielonej wołowiny i wieprzowiny.
4 PORCJE
500 g chudej mielonej wieprzowiny lub wołowiny (mniej niż 10% tłuszczu) lub po 250 g mielonego mięsa każdego z rodzajów
1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
1 średnia marchewka, obrana i drobno starta
2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
świeżo zmielony czarny pieprz
Sos pomidorowy
2 łyżeczki oleju słonecznikowego
1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
400-gramowa puszka krojonych pomidorów
100 ml czerwonego wina lub wody
200 ml zimnej wody
282 kalorie na porcję
Aby przygotować klopsiki, włóż mięso mielone do dużej miski. Dodaj cebulę, marchewkę i czosnek, wsyp oregano, sól i mnóstwo świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj całość czystymi rękami, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły, po czym uformuj z masy mięsnej 24 kuleczki – powinny być nieco mniejsze niż orzech włoski w skorupce.
Wlej olej na dużą nieprzywierającą patelnię i smaż klopsiki przez około 5 minut na średnim ogniu. Cały czas je obracaj i przemieszczaj po patelni, aż będą jasnobrązowe; wtedy przełóż je na talerz.
Aby przyrządzić sos, wlej olej słonecznikowy do średniego nieprzywierającego rondla i dodaj cebulę. Smaż ją przez 10 minut, regularnie mieszając, po czym dodaj czosnek i smaż całość jeszcze przez minutę.
Dodaj do garnka pomidory z puszki, wlej wino oraz wodę i doprowadź całość do lekkiego wrzenia. Gotuj przez 5 minut, regularnie mieszając. Włóż do sosu obsmażone klopsiki i doprowadź całość z powrotem do lekkiego wrzenia.
Gotuj sos z klopsikami na wolnym ogniu przez 20 minut pod uchyloną pokrywką, mieszając od czasu do czasu. Po 20 minutach zdejmij pokrywkę i gotuj całość jeszcze przez 15–20 minut, aż sos zgęstnieje. Często mieszaj, a jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dolej trochę wody. Podawaj gorące klopsiki w sosie z małą porcją makaronu lub mnóstwem świeżo ugotowanych warzyw.