Wyroby z Czarnocina nagrodzone!!! Złoty medal w kategorii Ser twarogowy świeży przyznano twarogowi solonemu, a w kategorii Serek na deser medal brązowy serkowi czekoladowemu. Obie smakowitości wytwarza polska spółka Milkpol.
Konkurs Good Cheese to niezależna ocena polskich serów przez przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Szefowie kuchni oceniają zgłoszone produkty nie widząc ich opakowań oraz nie znając producentów. Liczy się tylko jakość produktu, jego smak i walory kulinarne.
W tym roku ocena serów odbyła się w warszawskiej restauracji MoonSfera. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród miało miejsce podczas gali Polskiego Kongresu Serowarskiego.
***
Twaróg solony z Czarnocina jest wytwarzany tradycyjną, ręczną metodą z mleka pełnotłustego najwyższej jakości. Jest pełen wartościowych składników odżywczych, a przy tym nie zawiera żadnych konserwantów ani dodatków smakowych.
Struktura nowego twarogu solonego daje mnóstwo możliwości zastosowania – można go kroić, rozsmarowywać albo… kruszyć. Smakosze skorzystają z okazji, żeby zapiekać go na przykład na pizzy czy grzankach. Pokruszony − stanowi idealny dodatek do zup lub innych dań na ciepło. Sprawdzi się też jako składnik nadzienia do naleśników na ostro czy pierogów.
Twarogi są najbardziej znaną i cenioną grupą produktów spod szyldu Czarnocina. Swoją wyjątkową delikatność i smak zawdzięczają specjalnie dobranym żywym kulturom bakterii, wykorzystaniu świeżego mleka odbieranego od lokalnych rolników i ręcznej produkcji. Na każdy etapie są pod ścisłą kontrolą serowarów. Bezpośrednie zaangażowanie i nadzór człowieka nad każdym etapem produkcji sprawiają, że twarogi Czarnocin smakują wybornie.
***
Serek czekoladowy Czarnocin wyprodukowano na bazie świeżego, najwyższej jakości mleka. Ma niepowtarzalny, głęboko czekoladowy smak pochodzący z prawdziwej, belgijskiej czekolady – stanowi ona aż 13% składu serka. Serek ma certyfikat bezglutenowości. Na opakowaniu znajdziemy licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa. Używać go mogą jedynie ci producenci, którzy posiadają licencję Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Taki znak to gwarancja bezpieczeństwa dla osób, które muszą lub chcą spożywać produkty bez zawartości glutenu. Produkty marki Czarnocin powstają dzięki naturalnym składnikom najwyższej jakości. Wykorzystują świeże mleko pochodzące z lokalnych gospodarstw. Są bogate w białko, wapń, witaminy i mikroelementy. W ich produkcji nie stosuje się konserwantów, chemicznych dodatków, syropu glukozowo-fruktozowego. Celem producenta jest zatrzymanie w gotowych produktach jak największej liczby cennych składników zawartych w naturalnym mleku. Fakt ten potwierdzają certyfikaty.