Danie z ziemniaków – Pieczonki
Składniki:
Ziemniaki 3 kg
Cebula -3 sztuki średnie
Burak-1 sztuka
Marchewki-2 sztuki
Kiełbasa-0,5 kg
Boczek-kilka plasterków
sól
pieprz
smalec-2 łyżki
Niektórych składników może być więcej (ziemniaki, kiełbasa, cebula) zależy jaki kto ma garnek i ile da rady zjeść:)
Sposób przygotowania:
Na spodzie kociołka/garnka położyć plasterki boczku, następnie warstwami układać na zamianę ziemniaki z warzywami i kiełbasą aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę przyprawić solą i pieprzem.Na wierzchu ułożyć trzy łyżki smalcu. Bez obaw nie będzie tłuste, chodzi by ziemniaki nie przywarły do garnka. Rozstawiamy na rozpalonym palenisku i na małym ognisku pieczemy pieczonki przez 45 minut. Sprawdzamy czy są miękkie, jak twarde to stawiamy na ognisko na parę minut i jemy. Do pieczonek idealnie pasuje maślanka.