Kompot z rabarbaru

28 września 2011,
dodał: ilka_86
Artykuł zewnętrzny

Jaki jest Wasz smak dzieciństwa? Moim jest babciny kompot z rabarbaru. Rabarbar, sam w sobie, jest kwaśny, jednak dodatek cukru sprawia, że staje się bardzo przyjemny w smaku :)

Rośnie prawie w każdym wiejskim ogródku, toteż latem przygotowuje się na jego bazie pyszny, aromatyczny, orzeźwiający kompot:)

Składniki:

600 g rabarbaru
1/2 szkl. cukru (zależy od rabarbaru)
8 szkl. wody
3 goździki
1 łyżka soku z cytryny
szczypta cynamonu

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki. W garnku zagotować wodę z goździkami i cynamonem. Do wrzątku wrzucić pokrojony rabarbar i gotować około 20 minut na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i posłodzić do smaku. Gotowy kompot przecedzić przez gęste sito, przelać do dzbanka i odstawić do ostygnięcia.

file1317212104



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...