Kołpaki po cygańsku
pyszna sałatka, można ją jeść zarówno na zimno jak i po podgrzaniu
Składniki:
- 1-1,5 kg płachetki kołpakowatej ( grzyb znany pod regionalnymi nazwami: kołpak, turek, niemka)
- ok.1 kg cebuli
- 3-4 łyżki oleju
- 1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- ZALEWA
- 3/4 szkl. octu 10%
- 1/2 szkl. oleju
- 2 szkl. wody
- 3-4 łyżki soli
- 3-4 łyżki cukru
- 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego 30%
- łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, opłukać. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka. Wodę zagotować z przyprawami, dodać ocet, gotować 15 min., przecedzić. Cebulę zeszklić na 3-4 łyżkach oleju, dodać pokrojone w paski grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec oprószyć papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, zalać zalewą i chwilkę pogotować. Nakładać do wyparzonych słoików uważając żeby nie zostały pęcherzyki powietrza i natychmiast zakręcać. Odstawić do wystygnięcia odwracając do góry dnem. Podawać na ciepło z bułeczką jako samodzielne danie albo na zimno jako sałatkę. Jeśli chcemy przechowywać sałatkę kilka miesięcy to można słoiki pasteryzować, najlepiej trzykrotnie po 30 min. z 24-godzinnymi przerwami. Zalewę można zrobić dzień wcześniej aby zioła oddały jej cały swój aromat. Myślę, że do takiej sałatki nadają się też inne grzyby, np. rydze, opieńki albo borowiki.