Kołpaki na kołach
czyli małe pizze albo, jak kto woli, zapiekanki z dodatkiem grzybów i owczego sera
składniki:
- FARSZ:
- 30 dkg płachetki kołpakowatej (można użyć innych grzybów)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju
- ew. kilka cienkich plasterków pomidora i kilka paseczków papryki
- kilka łyżek tartego oscypka ( ew. sera żółtego)
- do smaku: sól i pieprz mielony
- CIASTO:
- 15 dkg tłustego twarogu
- 1 żółtko
- 1,5 dkg świeżych drożdży
- ok.1,5 szkl. mąki pszennej + ok.1/3 szkl. do wałkowania
- 2 łyżki oleju
- ok. 0,5 szkl. wody
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego, granulowanego czosnku
sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w paski. Cebulkę obrać i pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby i smażyć ok. 10 min. mieszając żeby odparowała woda, ale nie przypaliły się. Doprawić lekko solą i pieprzem, wystudzić. COASTO: drożdże rozkuszyć, zalać letnią wodą, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać razem z solą. Ser zmielić albo dokładnie rodrobnić widelcem, dodać żółtko i olej, utrzeć. Dodać mąkę, tymianek i czosnek, zagnieść i lekko wyrobić. Ilość mąki potrzebnej do ciasta zależy od wilgotności sera, ciasto ma być dość miękkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. aby wyrosło. Następnie jeszcze raz zagnieść i grubo rozwałkować na posypanym mąką blacie. Można cały płat ciasta przenieść na blaszkę i upiec, ale ja wycięłam 4 koła średnicy m/w 15 cm.. Środki uformowanych kół dociskamy łyżeczką tworząc przy brzegach wyższy rant albo trochę zaginamy brzegi do środka lekko dociskając. Z resztek ciasta można zrobić wałeczek albo plecionkę na brzegi – kształt zależy od Waszego pomysłu. Na wierzch każdego kółka sypiemy po łyżce tartego oscypka, na to farsz i znowu łyżka sera. Można dodać paseczki papryki świeżej albo cieniutkie plasterki pomidora. Pieczemy ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. C. Można podawać na gorąco, ale dobre są też po ostygnięciu.