Kolorowe szaszłyczki

13 maja 2010, dodał: Miki
Artykuł zewnętrzny

składniki:

70 dag piersi kurczaka
2 małe cukinie
2 papryki(żółta i czerwona)
20 małych pieczarek
4 średnie cebule
olej lub oliwa(5łyżek),musztarda (2łyżi),sos sojowy(kilka kropel)

przygotowanie:
Piersi kroimy w dużą  kostkę (2X2) i marynujemy w zalewie z sosu sojowego,oliwy i musztardy minimum 1 godzinkę.
Cukinie(nie obieramy) i cebulę kroimy w plastry,paprykę w kwadraty.
Nadziewamy na patyki kawałek mięsa,plaster cebuli,plaster cukinii ,kawałek papryki ,pieczarkę itd.
Z podanych składników wychodzi ok 10 szaszłyków.
Grilujemy ok 15 min.z każdej strony aż mięso sie zarumieni.
Zamiast piersi kurczaka możemy również użyć plasterków kiełbasy lub przyrządzić szaszłyczki bez mięsa.
Do szaszłyków polecam sałatkę :puszka fasoli czerwonej,słoik pieczarek marynowanych,natka pietruszki i odrobina oliwy do pokropienia sałatki.