Kolorowe risotto w kapeluszu
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 5 dużych pieczarek
- 10 dag ryżu
- pół papryki czerwonej
- 1 cebula
- pół pęczka posiekanego szczypiorku
- 1 kostka rosołowa
- Vegeta
- pieprz
- sól
- oliwa
- papryka mielona
Pieczarki myjemy i obieramy ze skórki.
Z 4 sztuk odcinamy nożki i wycinamy środki- w taki sposób by zostały tylko puste kapelusze. Posypujemy je od środka Vegetą i pieprzem, a z zewnątrz smarujemy oliwą i posypujemy mieloną papryką. Resztę pieczarek kroimy drobno.
Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie – odcedzamy dokładnie i odstawiamy na bok.
W woku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone pieczarki, cebulę i paprykę- smażymy- dodajemy kostkę rosołową- dokładnie mieszamy i znów chwilkę smażymy.
Warzywa mieszamy z ryżem i posiekanym szczypiorkiem, a następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarkowe kapelusze, które grillujemy lub zapiekamy kilka minut w rozgrzanym do 20 stopni piekarniku.