Kolorowe risotto w kapeluszu

18 lipca 2011, dodał: plumka6
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • 5 dużych pieczarek
  • 10 dag ryżu
  • pół papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • 1 kostka rosołowa
  • Vegeta
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • papryka mielona

Pieczarki myjemy i obieramy ze skórki.

Z 4 sztuk odcinamy nożki i wycinamy środki- w taki sposób by zostały tylko puste kapelusze. Posypujemy je od środka Vegetą i pieprzem, a z zewnątrz smarujemy oliwą i posypujemy mieloną papryką.  Resztę pieczarek kroimy drobno.

Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie – odcedzamy dokładnie i odstawiamy na bok.

W woku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone pieczarki, cebulę i paprykę- smażymy- dodajemy kostkę rosołową- dokładnie mieszamy i znów chwilkę smażymy.

Warzywa mieszamy z ryżem i posiekanym szczypiorkiem, a następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarkowe kapelusze, które grillujemy lub zapiekamy kilka minut w rozgrzanym do 20 stopni piekarniku.

file1310988285