Kolorowe risotto w kapeluszu

18 lipca 2011, dodał: plumka6
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • 5 dużych pieczarek
  • 10 dag ryżu
  • pół papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • 1 kostka rosołowa
  • Vegeta
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • papryka mielona

Pieczarki myjemy i obieramy ze skórki.

Z 4 sztuk odcinamy nożki i wycinamy środki- w taki sposób by zostały tylko puste kapelusze. Posypujemy je od środka Vegetą i pieprzem, a z zewnątrz smarujemy oliwą i posypujemy mieloną papryką.  Resztę pieczarek kroimy drobno.

Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie – odcedzamy dokładnie i odstawiamy na bok.

W woku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone pieczarki, cebulę i paprykę- smażymy- dodajemy kostkę rosołową- dokładnie mieszamy i znów chwilkę smażymy.

Warzywa mieszamy z ryżem i posiekanym szczypiorkiem, a następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarkowe kapelusze, które grillujemy lub zapiekamy kilka minut w rozgrzanym do 20 stopni piekarniku.

file1310988285



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...