Kolorowe risotto w kapeluszu

18 lipca 2011, dodał: plumka6
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
  • 5 dużych pieczarek
  • 10 dag ryżu
  • pół papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • pół pęczka posiekanego szczypiorku
  • 1 kostka rosołowa
  • Vegeta
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • papryka mielona

Pieczarki myjemy i obieramy ze skórki.

Z 4 sztuk odcinamy nożki i wycinamy środki- w taki sposób by zostały tylko puste kapelusze. Posypujemy je od środka Vegetą i pieprzem, a z zewnątrz smarujemy oliwą i posypujemy mieloną papryką.  Resztę pieczarek kroimy drobno.

Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie – odcedzamy dokładnie i odstawiamy na bok.

W woku rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojone pieczarki, cebulę i paprykę- smażymy- dodajemy kostkę rosołową- dokładnie mieszamy i znów chwilkę smażymy.

Warzywa mieszamy z ryżem i posiekanym szczypiorkiem, a następnie tak przygotowanym farszem nadziewamy pieczarkowe kapelusze, które grillujemy lub zapiekamy kilka minut w rozgrzanym do 20 stopni piekarniku.

file1310988285



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...