Jednym z moich ulubionych sposobów na przemycenie warzyw do codziennego menu jest zrobienie placuszków warzywnych. Chrupiące, zdrowe i super pyszne placuszki warzywne to jeden z moich ulubionych przepisów, po który sięgam przynajmniej raz w tygodniu.
Nigdy moja rodzina nie jest w stanie zgadnąć ile warzyw jest w tych placuszkach. Dlatego obiecuję, że nawet najbardziej wybredny niejadek może je pokochać.
Przepis ten idealnie wpisuję się w trend tzw. scrappy cooking. To jednak coś więcej niż tylko wykorzystanie pozostających w lodówce części owoców lub warzyw. Istnieje wiele sposobów na zapobieganie marnowaniu żywności poprzez gotowanie, a jednym z nich jest właśnie znalezienie przepisów, które pozwalają na wykorzystanie szerokiej gamy resztek warzyw. Ten przepis to idealna okazja, by wykorzystać całą masę różnych warzyw, które pod koniec tygodnia zalegają w lodówce.
Sekret udanych placuszków z warzywami
Chrupiące, kruche i nieskończenie sycące, te warzywne placuszki mają idealną konsystencję w każdym kęsie. Można też dostosować te warzywne placuszki do swoich potrzeb, dodając dowolne przyprawy i dodatkowe warzywa. Placuszki te są bezglutenowe, bowiem nie używamy mąki, co pozwala uzyskać wyjątkowo chrupiące brzegi.
Przyprawy są dość proste, ale można dodać do mieszanki swoje ulubione zioła i przyprawy. Alternatywnym sposobem przygotowania placuszków jest usmażenie ich na patelni, jednak wówczas są znacznie bardziej kaloryczne. Aby uzyskać pełnowartościowy posiłek lubię łączyć te placuszki z jajkami ugotowanymi w koszulkach. Konieczna jest także dobra śmietana lub jogurt, które idealnie komponują się z innymi składnikami.
Jak przygotować placuszki warzywne z jajkami?
Składniki:
– 1 duża cukinia (150 g)
– 1 duża marchewka (180 g)
– 1 średni por (350 g), tylko biała część, pokrojony w paski
– 1 duża czerwona papryka (350 g), pokrojona w cienkie paski
– 1 szklanka (240 g) twardej ricotty
– ½ szklanki (50 g) startej mozzarelli
– 2 jajka, lekko ubite
– 50 g gałązek rzeżuchy
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
– 8 jajek, dodatkowo
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Wyłożyć dwie blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić cukinię i marchewkę na długie, cienkie paski. W dużej misce wymieszać cukinię, marchewkę, pora, paprykę, ricottę, mozzarellę i ubite jajka. Dobrze doprawić. Z masy zrobić osiem placuszków i ułożyć na blaszkach. Piec przez 25 minut lub do uzyskania złotego i chrupiącego koloru. W międzyczasie wymieszać w misce rzeżuchę, olej i ocet, doprawić do smaku. Ugotować jajka w koszulkach. Na wierzch placuszków położyć jajka w koszulkach i sałatkę z rzeżuchy. Doprawić do smaku. Podawać ze śmietaną lub jogurtem.