Kolorowe leczo na omlecie – czyli leczo inaczej
Składniki na 6 porcji Lecza:
– 90 dag papryki różnokolorowej
– 3 pomidory
-1 średnia cebula
-ząbek czosnku
-20dag kabanosów
-2 łyżeczki papryki słodkiej
– olej do smażenia
-sól i pieprz
1. Siekamy cebulkę i smażymy aż stanie się szklista.
2. Zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy papryką słodką. (ważne by zdjąć ją z ognia, gdybyśmy doprawili cebulę na ogniu, papryka by zyskała gorycz i zepsuła smak lecza)
3. Paprykę czyścimy i kroimy w paski. Wsypujemy do cebuli na patelnię. Dusimy 10minut.
4. Pomidory nadkrójmy w krzyże i zalejmy wrzątkiem. Po minucie należy ściągnąć skórkę. I pokroić w ósemki.
5. Dodajemy je do lecza- dusimy wszystko aż płyn wyparuje. (ok. 1-2godzin zależy od miąższości pomidorów). Od czasu do czasu mieszamy.
6. Po wyparowaniu płynu, wrzucamy kabanosy pokrojone w plasterki i czosnek.
7. Dusimy przez ok. 10minut. Doprawiamy pieprzem i solą.
Leczo najpyszniej smakuje podawany na gorącym omlecie.
Smacznego!