URODA I ZDROWIE

Kolorowe leczo na omlecie – czyli leczo inaczej

19 września 2019, dodał: Blueberry

Składniki na 6 porcji Lecza:

– 90 dag papryki różnokolorowej
– 3 pomidory
-1 średnia cebula
-ząbek czosnku
-20dag kabanosów
-2 łyżeczki papryki słodkiej
– olej do smażenia
-sól i pieprz

1. Siekamy cebulkę i smażymy aż stanie się szklista.
2. Zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy papryką słodką. (ważne by zdjąć ją z ognia, gdybyśmy doprawili cebulę na ogniu, papryka by zyskała gorycz i zepsuła smak lecza)
3. Paprykę czyścimy i kroimy w paski.  Wsypujemy do cebuli na patelnię. Dusimy 10minut.
4. Pomidory nadkrójmy w krzyże i zalejmy wrzątkiem. Po minucie należy ściągnąć skórkę. I pokroić w ósemki.
5. Dodajemy je do lecza- dusimy wszystko aż płyn wyparuje. (ok. 1-2godzin zależy od miąższości pomidorów). Od czasu do czasu mieszamy.
6.  Po wyparowaniu płynu, wrzucamy kabanosy pokrojone w plasterki i czosnek.
7. Dusimy przez ok. 10minut. Doprawiamy pieprzem i solą.

Leczo najpyszniej smakuje podawany na gorącym omlecie.

Smacznego!


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

torebka - duża/pojemna czy mała/skr…
Co prawda torebek mam mało, ale znajdzie się jedna na bal karnawałowy wielkości...
Świąteczne przygotowania czas zaczą…
Ja w dekoracje się nie bawię, bo brak mi na to czasu. Wiadomo będzie...
Gdzie kupować ubranka i akcesoria d…
Ja najczęściej korzystam jednak z internetu. Ostatnio zakupiłam spacerówkę Flex ( euro-cart) z szerokim...
Hennowanie włosów Sahara Tazarine
Sahara Tazarine to słynna marokańska henna nadająca włosom piękny, jasnorudy odcień. Saharę można też oczywiście...