Kolorowe leczo na omlecie – czyli leczo inaczej

19 września 2019,
dodał: Blueberry
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 6 porcji Lecza:

– 90 dag papryki różnokolorowej
– 3 pomidory
-1 średnia cebula
-ząbek czosnku
-20dag kabanosów
-2 łyżeczki papryki słodkiej
– olej do smażenia
-sól i pieprz

1. Siekamy cebulkę i smażymy aż stanie się szklista.
2. Zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy papryką słodką. (ważne by zdjąć ją z ognia, gdybyśmy doprawili cebulę na ogniu, papryka by zyskała gorycz i zepsuła smak lecza)
3. Paprykę czyścimy i kroimy w paski.  Wsypujemy do cebuli na patelnię. Dusimy 10minut.
4. Pomidory nadkrójmy w krzyże i zalejmy wrzątkiem. Po minucie należy ściągnąć skórkę. I pokroić w ósemki.
5. Dodajemy je do lecza- dusimy wszystko aż płyn wyparuje. (ok. 1-2godzin zależy od miąższości pomidorów). Od czasu do czasu mieszamy.
6.  Po wyparowaniu płynu, wrzucamy kabanosy pokrojone w plasterki i czosnek.
7. Dusimy przez ok. 10minut. Doprawiamy pieprzem i solą.

Leczo najpyszniej smakuje podawany na gorącym omlecie.

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.