Kolorowa sałatka z szynkowymi ślimaczkami
Artykuł zewnętrzny
3 plastry szynki gotowanej
3 plastry sera radamer
1 garść porzeczki czerwonej
1 garść porzeczki czarnej
1 garść świeżego groszku
1 sałata karbowana
1 łyżka musztardy bawarskiej słodkiej
1 łyżeczka miodu
oliwa z oliwek
sok z 1/2 limonki
sos sojowy
listki mięty
sól, pieprz
- na każdym plastrze szynki rozsmarować musztardę, położyć na wierzch plaster sera zwinąć w rulonik, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki,
- z miodu, oliwy, sosu sojowego, soku z limonki, soli i pieprzu zrobić sos,
- sałatę umyć, dokładnie osuszyć,
- porwać na kawałki, dodać listki mięty, połowę groszku i porzeczek, polać połową sosu, delikatnie wymieszać,
- rozłożyć na talerze,
- ruloniki wyjąć z lodówki, zdjąć folię, pokroić na centymetrowe kawałki,
- rozłożyć na sałatce, posypać pozostałymi porzeczkami i groszkiem, polać sosem