Kolorowa sałatka z szynkowymi ślimaczkami

11 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

3 plastry szynki gotowanej

3 plastry sera radamer

1 garść porzeczki czerwonej

1 garść porzeczki czarnej

1 garść świeżego groszku

1 sałata karbowana

1 łyżka musztardy bawarskiej słodkiej

1 łyżeczka miodu

oliwa z oliwek

sok z 1/2 limonki

sos sojowy

listki mięty

sól, pieprz

  • na każdym plastrze szynki rozsmarować musztardę, położyć na wierzch plaster sera zwinąć w rulonik, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki,
  • z miodu, oliwy, sosu sojowego, soku z limonki, soli i pieprzu zrobić sos,
  • sałatę umyć, dokładnie osuszyć,
  • porwać na kawałki, dodać listki mięty, połowę groszku i porzeczek, polać połową sosu, delikatnie wymieszać,
  • rozłożyć na talerze,
  • ruloniki wyjąć z lodówki, zdjąć folię, pokroić na centymetrowe kawałki,
  • rozłożyć na sałatce, posypać pozostałymi porzeczkami i groszkiem, polać sosem

file1268296327