Kolorowa sałatka: biało-czerwona
Składniki:
· 2 cykorie
· 1 czerwony grejpfrut
· 1 awokado
· roszponka
· świeża mięta
Sos
· 3 łyżki Oleju Wielkopolskiego
· 1 łyżka białego octu winnego
· 1 ząbek czosnku
· 1/2 łyżeczki musztardy z Dijon
· 1 łyżeczka miodu lipowego
· sól, pieprz
Przygotowanie:
Olej Wielkopolski, ocet, musztardę, miód, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy zmieszać potrząsając parę minut w zamkniętym szczelnie słoiku i odstawić.
Obrać grejpfruta i podzielić na cząstki. Awokado przepołowić, obrać i wyjąć pestkę. Pokroić na drobne kawałki i polać sosem.
Pokroić cykorię na kawałki, poszarpać palcami roszponkę, dodać 1 łyżkę listków mięty i wrzucić do salaterki z awokado.
Wszystko dobrze wymieszać dodając jeszcze 2 łyżki sosu. Schłodzić.