Kolorowa, letnia surówka
Artykuł zewnętrzny
Latem możemy cieszyć się bogactwem świeżych, dojrzałych warzyw. Zróbmy więc kolorową, pyszną surówkę – pasuje do obiadu i jako przekąska…
Składniki
- 1 duży pomidor malinowy
- 2 żółte, podłużne pomidory odm.”jajko”
- 4 ogórki kiszone
- 2 ząbki kiszonego czosnku
- po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka siekanego, świeżego koperku
- 2 łyżki siekanej, świeżej bazylii
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
- do smaku: sól, pieprz ziołowy, odrobina cukru (dosłownie szczypta)
Opis przygotowania
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, z papryki usunąć pestki. Pomidory, ogórki i papryki pokroić w grubą kostkę, cebulkę pokroić w półplasterki lub kosteczkę, czosnek posiekać. Wszystko przełożyć do salaterki, dodać posiekane zioła, oprószyć solą, pieprzem i odrobiną cukru, polać oliwą. Najlepiej odstawić do lodówki na 10-15 min. aby smaki się połączyły.