Kolagen do picia – opinie, efekty

12 października 2020, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Borówki zamiast serum pod oczy, pestki dyni zamiast tabletek wzmacniających paznokcie, winogrona zamiast kremu do twarzy oraz awokado zamiast balsamu dla skóry wysuszonej… brzmi egzotycznie? Spróbuj i przekonaj się, że nie tylko drogie kosmetyki potrafią zdziałać cuda.

 

kolagen dla urody

Przedstawiam kilka składników, na które warto zwrócić uwagę jeśli zależy nam na młodym wyglądzie. Składniki te znajdują się w popularnych produktach, dostępnych w każdym sklepie czy na targu, ich działanie jest  porównywalne do kremów.

A może kolagen do picia?

 Wraz z upływem czasu włókna collagenowe w organizmie człowieka ulegają degradacji, czego widocznym efektem jest powstawanie zmarszczek. Komórki skóry już po 25 roku życia zmniejszają swoją naturalną produkcję collagenu, co w konsekwencji powoduje brak dostatecznego nawilżenia i wiotczenie naskórka. Przyjmowanie wewnętrznej kuracji w postaci czystego Collagenu, jedynie skutecznie regeneruje włókna collagenowe, oraz spowalnia procesy  starzenia się skóry. Skuteczność potwierdzona wieloma badaniami.

 

Antyoksydanty (inaczej przeciwutleniacze, antyutleniacze), to grupa związków chemicznych neutralizująca wolne rodniki tworzące się nieustannie pod wpływem promieniowania słonecznego, działania hormonów, zanieczyszczenia środowiska, stresu, spożywania niektórych pokarmów, palenia papierosów czy w wyniku naturalnych procesów starzenia się organizmu. Cześć antyoksydantów organizm sam wytwarza, jednak ze względu na ogrom zanieczyszczenia i stresujacy tryb życia najczęściej ta ilość jest niewystarczająca dlatego ważne jest, aby wspomagać organizm dostarczając antyoksydanty wraz z pożywieniem. Jakie substancje mają działanie niwelujące wolne rodniki? Są to witaminy A, C, E, koenzym Q10, karotenoidy, ksantofile, kwasy fenolowe, flawonoidy oraz cynk, selen i mangan.

Gdzie szukać tych substancji?

Warzywa i owoce

Warzywa włączaj do każdego posiłku! Owoce możesz jeść dwa razy dziennie. Wybieraj te o intensywnej barwie – czerwone, pomarańczowe i ciemnozielone. Im intensywniejsza barwa warzyw i owoców, tym więcej w produktach naturalnych barwników, które także mają działanie przeciwutleniające.
– beta-karoten ma barwę pomarańczową – przekształca się w organizmie w witaminę A, która stymuluje produkcję kolagenu, poprawia elastyczność skóry, chroni przed promieniowaniem UV. Znajdziemy go m.in. w marchwi, brokułach, dyni, morelach.

warzywa

– witamina C – wspomaga produkcję kolagenu, poprawia krążenie krwi w naczyniach krwionośnych, a także przyspiesza gojenie się ran. Jej niedobór powoduje bladość, nadmierne rogowacenie się naskórka oraz utratę elastyczności. Podobnie jak beta-karoten wpływa ona na zdrowy koloryt skóry. Bogate w tą witaminę są owoce dzikiej róży oraz owoce jagodowe (czarne porzeczki, borówki, jagody), jak również papryka, liście pietruszki, kapusta.

– potas – wykazuje działanie odwrotne do sodu (głównego składnika soli), dba o właściwe uwodnienie komórek. Najcenniejsze w ten pierwiastek są ziemniaki i pomidory.

– resweratrol – to bardzo silny antyoksydant, znajduje się przede wszystkim w skórkach ciemnych winogron, ale także w malinach, śliwkach i jagodach.

Orzechy i oleje

pomimo że są to produkty tłuste z powodzeniem możesz zjeść małą garść dziennie. Ważne, aby dbać o urozmaicenie, jedz różne rodzaje orzechów – włoskie, ziemne, migdały itp. pamiętaj, aby nie były solone ani oblane karmelem lub czekoladą. Do potraw, szczególnie warzywnych dodawaj oleje.
– kwasy omega 3 – to korzystne tłuszcze wchodzące w skład ścian komórkowych. Dbają o odpowiednie natłuszczenie skóry i chronią przed jej wysuszeniem. Znajdują się w orzechach, rybach oraz awokado.
– witamina E – hamuje proces starzenia się, neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek. Poprawia też nawilżenie skóry. Znajdziesz ją w oleju słonecznikowym, oliwie oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych.

produkty z kolagenem

Mięso

Jadaj raz dziennie – najlepiej mięso czerwone, pamiętaj także o podrobach. Unikaj przetworzonych wędlin, nafaszerowanych solą i sztucznymi dodatkami.
– selen – to główny antyoksydant, który chroni ściany komórkowe przed uszkodzeniami. Ułatwia też usuwanie z organizmu szkodliwych substancji (powstających np. w czasie palenia papierosów, picia alkoholu). Źródłem selenu jest właśnie mięso, ale również jaja, nabiał, ryby i skorupiaki.

– witamina B12 – bierze udział w regeneracji komórek. Występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego – mięsie, rybach, skorupiakach, serach i jajach.

– koenzym Q, często występujący w kremach przeciwzmarszczkowych, spełnia ważną rolę w spowalnianiu procesów starzenia. Poza kremami spotkamy go w wołowinie, oleju sojowym oraz w podrobach.

Zboża

Podobnie jak warzywa powinnaś włączać do każdego posiłku. Nie skupiaj się na jednym swoim ulubionym pieczywie, sięgaj po różne rodzaje chlebów, płatków, ryżu, nie zapominaj także o kaszach.
– witaminy z grupy B – wszystkie są korzystne dla skóry. Są to witaminy rozpuszczalne w wodzie, bardzo rozpowszechnione w produktach spożywczych i najczęściej występujące razem. Objawy ich niedoboru są mało charakterystyczne i polegają na występowaniu niedokrwistości, pękaniu warg, zmianach zapalnych skóry i języka oraz patologiach w obrębie układu nerwowego. Warto zwrócić uwagę szczególnie na witaminę B5, które zapewnia jej odpowiednią elastyczność i przyspiesza gojenie się ran, znajdziesz ją w pełnoziarnistym chlebie i kaszach oraz w suszonych owocach.
– magnez – odnawia komórki naskórka i skóry, przyczyniając się do wytwarzania kolagenu i elastyny. Im ciemniejsze pieczywo tym więcej magnezu, znajdziesz go także w orzechach i pestkach – dlatego wybierając chleb zwróć uwagę czy jest obsypany np. pestkami dyni lub słonecznika.
– cynk – przyspiesza gojenie się ran i regenerację skóry, zapobiega jej chorobom. Jeśli chcesz wzbogacić dietę w cynk wybieraj pieczywo pieczone na drożdżach i pełnoziarniste, dobrym jego źródłem są także pestki dyni i jajka
– krzem – uczestniczy w produkcji kolagenu, zapobiega wiotczeniu skóry oraz ogranicza wypadanie włosów. Poza wodą mineralną dobrym źródłem krzemu jest kasza gryczana, daktyle i… herbatkę ze skrzypu.

dieta kolagenowa

Aby zaobserwować działanie tych składników powinniśmy włączać je codziennie do swojej diety, najlepiej do każdego posiłku. Warto także dbać o urozmaicenie diety, każdego dnia spożywać inne warzywa, owoce czy produkty zbożowe.

Pamiętaj, że mózg i oczy także się starzeją! Wzbogać zatem dietę w jaja kurze, ich żółtka zawierają cenną dla siatkówki oka luteinę. Gorzka czekolada oraz pestki słonecznika i dyni są natomiast bogactwem magnezu, który poprawia koncentrację i pamięć, czyli odmładza nasz mózg. Podobnie działają ryby bogate w kwasy omega-3 – dlatego przynajmniej 3 razy w tygodniu na Twoim stole powinny się znaleźć dania rybne!

Odpowiednio dobrana, zbilansowana dieta jest kluczem do zdrowego wyglądu i pięknej cery. Z pewnością poprawi nasze samopoczucie i pozwoli Ci zaoszczędzić na drogich kosmetykach. Jednak i ona nie zdziała cudów, jeśli zapomnimy o uzupełnieniu jej istotnym składnikiem – wodą! Brak wody może zaburzyć pracę wszystkich układów w naszym organizmie, prowadzić do wysuszenia oraz przyszarzenia cery. Najlepsza jest niegazowana woda mineralna, warto ją mieć cały czas przy sobie i popijać między posiłkami.

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny- www.e-prolinea.pl