Kołacz z czereśniami
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 2 dag świeżych drożdży, 35 dag mąki pszennej, 130 ml mleka, 15 łyżek cukru, 15 dag margaryny, 1 kg świeżych czereśni, cukier waniliowy, 2 łyżki bułki tartej, jajko.
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 25 dag mąki i 5 łyżek cukru. Przykryć i odstawić na 15 min. Do zaczynu dodać jajko i 3 łyżki margaryny. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na pół godz. Czereśnie wypestkować i osączyć na sicie. Ciastem wylepić dno formy o wym. 23x33cm odstawić na kolejne 15 min. Następnie posypać bułka tartą i ułożyć czereśnie. Z pozostałych składników palcami zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40 min w temp. 180st.
Kołacz jest bardzo smaczny i soczysty.