- 4 wafle ryżowe z orkiszem Good Food
- 4 plastry szynki
- 4 listka sałaty
- 0,5 pomidora
- 5 rzodkiewek
- 2 małe łyżeczki majonezu
- szczypiorek
- koperek
- sól
- pieprz
Na każdym z wafli kładziemy po plasterku szynki, a z boku mały listek sałaty, na którym układamy mniej niż pół łyżeczki majonezu, a na to kwiatuszka z rzodkiewki. Z boku kładziemy mały plasterek pomidora, którego dekorujemy świeżym koperkiem (całymi niewielkimi gałązkami). Na szynce układamy kilka talarków rzodkiewki i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Majonez bezdyskusyjnie dodaje smaku, bo jest tłusty – a tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale jeśli zamieszczamy przepis na smaczne dania z majonezem,który tak lubimy zamieśćmy je w innym dziale ;)
W tym dziale powinny być przepisy,które każdy może wykorzystać np. na diecie odchudzającej. Po to powstał ten podział na różne kategorie przepisów :)
Zastanawiałam się nad jogurtem naturalnym, ale że majonez uwielbiam, a używałam go tak mało (bo mniej niż pół łyżeczki na porcję) to stwierdziłam, że nie zaszkodzi:)
a warzywach jest bardzo dużo witamin, bo wyhodowane w przydomowym ogródku:) – bez sztucznych nawozów i oprysków
a gdyby tak zastąpić majonez łyżeczką musztardy albo białego serka kanapkowego? :) o ileż zdrowiej… :)
a poza tym plus za wykorzystanie świezych wiosennych witamin w postaci szczypiorku, rzodkiewki czy koperku!!