Koktajlowe tortille z mięsnymi kuleczkami i rukolą
- 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- sól, pieprz, przyprawa do dań kuchni węgierskiej
- małe jajko
- 3 łyżki mąki
- oliwa do smażenia
- placki tortilla (4 duże)
- rukola
- pomidor
- papryka czerwona
- awokado
- sos jogurtowy
Przygotowanie:
Mięso doprawić, dodać 1 łyżkę przyprawy węgierskiej (jej główny składnik to papryka mielona), wymieszać wszystko z jajkiem. Z paprykowej masy mięsnej formować małe kuleczki – wielkości orzecha włoskiego lub nawet mniejsze. Obtoczyć w dłoniach oprószonych mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony.
Proponuje koktajlową i efektowną wersję podania w przezroczystych szklaneczkach.
Placki tortilla trzeba przekroić na pół, zwinąć w rulon i umieścić w naczynkach. Do środka włożyć rukolę, paski papryki, półplasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne – tyle ile się zmieści (ok. 6 sztuk mieści się bez problemu). Ułożyć wszystko dość ściśle, by potem składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortille. Podawać z sosem jogurtowym. Zajadać nad talerzykiem :)